Ensin terveys, Sitten työt!

Lukuaika: n. 3 minuuttia
ensin-terveys-sitten-tyot
Yrittäjyyskoulu  »  Vakuutukset & lakiasiat   »   Ensin terveys, Sitten työt!

Koronavirus aiheuttaa suurta huolta maailmalla ja vaikuttaa täten myös työelämässä. Tartuntatautien leviämiseen voimme itse vaikuttaa helposti esimerkiksi huolellisella käsihygienialla sekä oikein yskimällä. Jos tartunta kuitenkin iskee, kuka korvaa menetetyn ansiotulon?

Tässä tekstissä selvitämme ne seikat, jotka yrittäjän ja kevytyrittäjän on hyvä tietää, jos tartuntatauti osuu kohdalle

Tartuntatautilain mukaista korvausta

Suomessa uudistetun tartuntatautilain mukaan tartuntatautipäiväraha on täysimääräinen korvaus ansionmenetyksestä.

Jos olet palkansaaja, päiväraha määräytyy sen palkan mukaan, jonka olisit saanut, jos sinua olisi määrätty olemaan pois töistä.

Jos taas olet yrittäjä tai kevytyrittäjä, päiväraha määräytyy sen YEL– vuosityötulon perusteella, joka on voimassa kun poissaolo alkaa.

Tästä pääsemmekin yrittäjien sekä kevytyrittäjien sosiaaliturvaan, joka on saanut viime vuosina paljon huomiota medialta.

Mistä koostuu yrittäjien ja kevytyrittäjien sosiaaliturva?

Sosiaaliturva määräytyy YEL- vakuutuksen työtulon mukaan ja mitä todellisempi työtulo on tuloihin nähden, sen kattavampi turva on. Jos yrittäjä tai kevytyrittäjä on ottanut itselleen tulojaan vastaavan YEL -vakuutuksen, ei työttömyysturva, sairauspäiväraha tai muut etuudet ole heikompia kuin palkansaajalla.

– On harmi, että liian harva ymmärtää, mitä kaikkea YEL -vakuutus pitää sisällään. Kysymys on kokonaisvaltaisesti yrittäjien sosiaaliturvasta ja juurikin tällaisissa tilanteissa määrittää oikeuden esimerkiksi Kelan tukiin, kertoo yrittäjyyden asiantuntija Henry Klefström.

Voit käydä lukemassa Yrittäjien sekä kevytyrittäjien vakuutuksista lisää täältä.

Miten saan tartuntatautipäivärahaa?

Kelan sairauspäivärahojen vastaava suunnittelija Ismo Hiljanen tarkensi, miten tartuntatautipäivärahaa käytännössä haetaan.

– Tartuntatautipäivärahan maksaminen edellyttää kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavan lääkärin päätöksen henkilön poissaolosta töistä, karanteenista tai eristämisestä. Tartuntatautipäiväraha ei edellytä työkyvyttömyyttä, joten sen hakemista varten ei tarvita lääkärintodistusta, Hiljanen selventää.

Jos epidemia iskee, on tähän syytä varautua työyhteisöissä jo etukäteen. Lain mukaan epidemian takia ei ole oikeutta jäädä ennaltaehkäisevästi kotiin, mutta suositeltavaa kuitenkin on huomioida tämä työn järjestelyissä, jotta vaara tartunnasta voidaan minimoida. Työnantajan suurin pelko on todennäköisesti se, että tartunnan saanut ihminen tartuttaa koko työyhteisön sen varjolla, että jäisi ilman ansiotuloja.

– Jos vaara epidemian puhkeamiselle on, niin on hyvä kartoittaa ketkä työyhteisössä kuuluu riskiryhmään, jotta kukaan ei altista itseään turhaan tartunnalle, Henry Klefström lisää.

YEL -vakuutus kuntoon!

Viimeistään nyt yrittäjien sekä kevytyrittäjien on hyvä tehdä tilannepäivitys voimassa olevien YEL-vakuutusten suhteen omalla kohdallaan. Jos et ole velvollinen ottamaan vakuutuksia, tartuntatautipäivärahan määrä perustuu elinkeinotoiminnan ansiotuloon tai vuosittaiseen palkkatuloon omasta yrityksestä.

– Jos kyseessä on pienyrittäjä, jolla ei ole YEL -vakuutusta, aletaan päivärahan määrää tarkastella vuositulon mukaisesti. Suomessa kaikilla on perusturva, Hiljanen summaa.

Ongelmia yrittäjien sekä kevytyrittäjien sosiaaliturvassa on vakuutuksien joustamattomuus, joka taas aiheuttaa alivakuuttamista. YEL -vakuutus on todellisuudessa suurimmalle osalle vakuutetuista sosiaaliturvavakuutus.

– Esimerkiksi silloin, kun pienyrittäjä käyttää laskutuspalvelun palveluja solmimatta työsuhdetta, on pienyrittäjälle laskutuspalvelun tulorekisteriin ilmoittamasta työstä maksettu suoritus työkorvausta, eikä työkorvausta huomioida pienyrittäjän yrittäjätulona, Hiljanen lisää.

Toisin sanoen kevytyrittäjien ja yrittäjien palkka sosiaaliturvassa ei ole pankkitilille saatu summa, vaan YEL -työtuloksi esitetty summa.

Uusi työ ry tekee jatkuvasti töitä yrittäjien sekä kevytyrittäjien sosiaaliturvan edistämiseksi. Voit tutustua täältä yhdistyksen toimintaan.

FREE.fi Whatsapp