Tutkimus: Lähes 40 % nuorista haluaisi työllistää itse itsensä, mutta työnantajat tarjoavat edelleen perinteisiä työsuhteita

1.9.2022 | Yleinen

FREE.fi -laskutuspalvelu teetti heinäkuussa 2022 kyselytutkimuksen Nuorten asenteet ja kokemukset itsensätyöllistämisestä, jonka mukaan suomalaisten nuorten haasteet työllistymiseen liittyvät usein työllistymistapojen kankeuteen. Suomalaisnuoret haluavat määritellä enenevissä määrin työaikansa ja työskennellä omien ehtojensa mukaan eri henkilöille ja yrityksille.

Tutkimuksen mukaan yhä useampi suomalainen nuori haluaisi työllistää itsensä kevyt- tai toiminimiyrittäjänä, mutta harva työllistäjä on tarjonnut nuorelle mahdollisuutta laskuttaa oma ansionsa. Vain 15 prosenttia vastaajista kertoi viimeksi työllistyessään heille tarjotun mahdollisuutta valita erilaisista työnteon muodoista, kuten kevytyrittäjyys, toimiminiyrittäjyys tai perinteinen työsopimussuhde. Kuitenkin, lähes 40 prosenttia vastaajista haluaisi tulevaisuudessa työllistyä kevyt- tai toiminimiyrittäjänä.

Nuoret miehet yrittäjiksi naisia todennäköisemmin

Tutkimuksesta kävi myös ilmi, että nuoret miehet haluaisivat tulevaisuudessa työllistää itse itsensä todennäköisemmin, kuin nuoret naiset. Miehistä yli puolet (53 %) haluaisi tulevaisuudessa työllistää itsensä kevyt- tai toiminimiyrittäjänä, kun vastaava luku oli naisten keskuudessa 32 prosenttia.

Joka neljäs nuori olisi voinut työllistää itsensä, mikäli nuorella olisi ollut mahdollista laskuttaa oma palkka itsensätyöllistäjänä

Työllistymisen kannalta on hälyyttäävää, että jopa 25 prosenttia nuorista vastaajista kertoo, että hänellä olisi ollut mahdollisuus työllistyä, mikäli hänellä olisi ollut mahdollisuus laskuttaa palkkansa itsensätyöllistäjänä. (Vastasivat “kyllä” kysymykseen “Oletko koskaan ollut tilanteessa, että olisit voinut työllistyä, JOS sinulla olisi ollut mahdollisuus laskuttaa palkkasi itsensätyöllistäjänä?”)

Erot ovat huomattavat eri maakunnissa. Uudellamaalla 31 prosenttia vastaajista oli menettänyt työmahdollisuuden, kun taas Hämeen ja Pirkanmaan alueella vastaavaa oli tullut eteen vain 16 prosentille vastaajista.

Toisaalta on huomattavaa, että tutkimuksen mukaan lähes joka kolmas nuori jäi tänä vuonna vaille hakemaansa kesätyötä, vaikka moni olisi toivonut työllistyvänsä laskuttamalla oman palkkansa kevytyrittäjänä.

Työsopimus vai toimeksianto?

Minkä työllistymisen mallin nuori valitsee, jos hänelle tarjotaan siihen mahdollisuus? FREE.fi yhteistyössä Biketaxin kanssa tarjosivat kesätyökampanjaa, jossa nuoret saivat valita työllistyvätkö kesätyössään kevytyrittäjänä vai työsuhteessa. Haastattelimme kahta nuorta, joista toinen valitsi yrittäjyyden, toinen perinteisemmän mallin. Miksi? Nuorten mietteistä voi lukea lisää tästä artikkelista.

Tutkimus:

Tutkimuksen tilasi FREE.fi -laskutuspalvelu.
Tutkimuksen toteutti Insight ja Mediatoimisto NØRR3 (Lisätiedot: Anni Honkaniemi 045 114 4151). Tiedonkeruusta vastasi Norstat Finland.

Tutkimus on väestöä iän, sukupuolen ja alueen mukaan edustava.
Vastaajat ovat iältään 16-25 -vuotiaita suomalaisia.
Vastaukset kerättiin aikavälillä 29.6.-11.7.2022
(N = 300)

Oletko tällä hetkellä työllistetty jollakin tavalla?

16-24v miehet

16-24v naiset

Oletko hakenut tätä kesää varten kesätöitä?

16-24v miehet
16-24v naiset

Saitko hakemasi kesätyön?

16-24v miehet
16-24v naiset

Työllistyessäsi viimeksi, tarjottiinko sinulle mahdollisuutta valita erilaisista työnteon muodoista, kuten kevytyrittäjyys, toiminimiyrittäjyys tai perinteinen työsopimussuhde?

16-24v miehet

16-24v naiset

Haluatko tulevaisuudessa työllistyä perinteiseen työsopimukseen perustuvaan työsuhteeseen (ns. normaali palkkatyö) vai olla itsensätyöllistäjä, kuten esim. kevyt- tai toiminimiyrittäjä?

16-24v miehet

16-24v naiset

Oletko koskaan ollut tilanteessa, että olisit voinut työllistyä, JOS sinulla olisi ollut mahdollisuus laskuttaa palkkasi itsensätyöllistäjänä?

16-24v miehet

16-24v naiset

Haluaisitko jatkossa työllistyä itsensä työllistyjänä (kevyt- tai toiminimiyrittäjänä)?

16-24v miehet

16-24v naiset

Lisää luettavaa

Nimeni on FREE.fi, olen 5-vuotias
24.5.2022

Nimeni on FREE.fi, olen 5-vuotias

https://youtu.be/LEo3GkSc5Xc FREE.fi juhlii tänä vuonna 5-vuotis syntymäpäiviään. FREE.fi aloitti toimintansa 1.5.2017...

AVAA TILI

Kokeilemalla asiat selviää. Rekisteröityminen kevytyrittäjyyspalveluumme on ilmaista eikä se sido sinua mihinkään.

BaronaFenniaVarmaLuotettava kumppaniVastuullinen toimijaBravedo
FREE.fi Whatsapp