Vastuullista kevytyrittäjyyttä

24.10.2019

Mietityttääkö sinua toimeksiantosuhteen ja työsuhteen ero?
Toivomme, että tästä tekstistä on sinulle hyötyä:

Toimeksiantosuhteella tarkoitetaan työnsuorittajan ja toimeksiantajan välistä suhdetta, jonka mahdollistamiseksi on muutaman keskeisen ehdon täytyttävä. Työsuhteessa tehdään työsopimus ja toimeksiantosuhteessa on kyseessä toimeksiantosopimus. Työsuhteessa sopimuksen ehdot määrittää työsopimuslaki.

Kevytyrittäjiä sekä alihankintaa käyttävän yrityksen on hyvä tiedostaa, että toimeksiantosuhde ei sovi kaikkiin työtehtäviin tai kaikille aloille. On tärkeää, että kaikilla osapuolilla on yhteisymmärrys siitä, onko kyseessä toimeksiantosuhde vaiko työsuhde. Työsuhdetta ei saa missään olosuhteissa naamioida toimeksiantosuhteeksi. Näitä rajoja tarkastelevat esimerkiksi verohallinto ja Eläketurvakeskus.

Toimeksiantosuhteessa on aina huomioitava mahdolliset yrittäjyyden sekä kevytyrittäjyyden riskit, jotka laskutuspalveluiden tehtävä olisi minimoida. Muita toimeksiantosuhteeseen kuuluvia tunnusmerkkejä ovat henkilön oikeus päättää siitä, milloin työ tehdään. Toimeksiantajalla ei myöskään ole niin sanottua direktio-oikeutta, jossa olisi oikeus johtaa työtä tai antaa työnjohdollisia ohjeita esimerkiksi tarkkojen työaikojen tai työvuorojen määrittämiseen. Toimeksiantosuhteeseen usein liittyy myös useampia asiakkaita.

Mikäli nämä ehdot käyvät toteen, on kyseessä toimeksiantosuhde.

Miten me olemme vastuullisia?

Toimeksiantosopimuksen laatiminen voi olla haastavaa ja siinä on otettava huomioon monta erilaista asiaa. Free-Kevytyrittäjän käyttäjät ovat yrittäjästatuksella toimivia henkilöitä, jotka tekevät toimeksiantajan kanssa toimeksiantosopimuksen, jossa määritellään työehdot sekä korvaus työstä. Kevytyrittäjä lähettää tehdystä työstä laskun ja kun lasku on maksettu, laskutuspalvelu hoitaa korvauksen tekijälle sekä muut sivukulut.

Kirjallisen sopimuksen teko ei ole pakollista ja työstä voi sopia myös suullisesti. Suullista sopimusta emme kuitenkaan suosittele kenellekään, sillä toimeksiantajan ja työnsuorittajan näkemykset voivat olla hyvinkin erilaiset ja pahimmassa tapauksessa asiasta riidellään käräjillä sana sanaa vastaan ilman minkäänlaista todistetta siitä, mitä ollaan sovittu.

Toimeksiantosopimuksessa tärkeintä on päättää siitä, mitä kaikkea hinta pitää sisällään ja mitä on hyvä jättää pois. Voi esimerkiksi pohtia kuuluuko hintaan matkakulut, materiaalit, arvonlisävero, muutokset tai korjaukset, vai laskutetaanko nämä erikseen.

Jos toimeksiantosopimuksen tekeminen tuottaa sinulle päänvaivaa, ole yhteydessä asiakaspalveluumme ja autamme sinua sen laatimisessa!

Feel FREE! to start

Tästä pääset helposti aloittamaan matkasi kevytyrittäjänä ilman riskejä ja sitoutumista.

More FREE!kly news

Changing the way you work – Tutustu FREE!:n operatiiviseen johtajaan!

Brändimuutoksen myötä FREE!:llä on tapahtunut paljon myllerrystä sekä kasvua ja uusia henkilöitä on rekrytoitu mukaan rakentamaan fiksumpaa työelämää. Operatiivisen johtajan saappaisiin onkin hypännyt Emil Kylämarkula.  Kuka on Emil? Kriisiaikoina tarvitaan luovuutta...

Onko sinut lomautettu? – Nyt on hyvä aika kokeilla jotain uutta!

Koronan aiheuttaman poikkeustilan myötä monien toimialojen yrittäjät ovat joutuneet lomauttamaan henkilöstöään tilapäisesti vähentyneiden töiden sekä taloudellisten hankaluuksien vuoksi. Lomautetuksi tulemiseen liittyy aina ikäviä tunteita, kuten pelkoa...

FREE! on nyt FREE!

 Free-Laskutus teki brändiuudistuksen, joka toteutettiin 4.4.2020. Uudistuksen myötä Free-Laskutus, Free-Kevytyrittäjä ja Free-Talent tottelevat jokainen nimeä sekä kirjoitusasua FREE!.      Työelämän edelläkävijä, Rebel ja Banaanihousut!? Tervetuloa...

FREE-Laskutus Oy

Perhonkatu 6 A, 4. krs
00100 Helsinki
Tietosuoja- ja rekisteriseloste

Myynti
0203 323 46 (ark. 9-17)
myynti@free.fi

Asiakaspalvelu

0203 323 45 (ark. 9-17)
CHAT (ark. 9-20)
asiakaspalvelu@free.fi