Kevytyrittäjä Siivousalalla

Siivousalan kevytyrittäjäksi tai yrittäjäksi? Siivousalan kevytyrittäjyys on moderni tapa työllistää itsensä, ja näin päättää ajasta ja tavasta tehdä työtä. Siivousalan kevytyrittäjänä voit hyödyntää siivouksen intohimon ja tienata joustavammin. Siivottavaa riittää aina, eikä siivoojan työt lopu!

Itsensä työllistäminen siivousalalla on helppo ja nopea tapa laskuttaa tehdystä työstä kevytyrittäjänä. Kevytyrittäjyys mahdollistaa stressittömämmän ja sitoumuksettoman työn tekemisen omilla ehdoilla.

Siivousalalle kevytyrittäjyys soveltuu erittäin hyvin, sillä itse pystyy päättämään keikkojen määrän, työn tekemisen ajat ja palkan yhdessä toimeksiantajan kanssa. Lisäksi kevytyrittäjyys mahdollistaa useamman projektien samanaikaisuuden ja usealle eri toimeksiantajalle keikkojen tekemisen.

FREE.fi-laskutuspalvelun käyttö on helppo, eikä palvelun käytöllä ole minkäänlaisia kiinteitä kuukausikuluja. Näin ollen siivousalan kevytyrittäjänä voit tehdä vaikka vain yhden keikan.

Siivoojan Ammattitutkinto

Siivooja on kiinteistöpalvelualan rautainen ammattilainen, jonka tehtävänä on ylläpitää tilojen puhtautta ja siisteyttä. Siivoojan ammattitutkinto on mahdollista opiskella toisen asteen ammatillisessa koulutuksessa suorittamalla puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.

Siivoojan ammattitutkinto ja ammatillinen osaaminen pitävät sisällään kattavat tiedot hygieniasta, siivouskemikaaleista, työvälineistä ja tehokkaista työtavoista. Siivoojan keikat voivat olla yksityishenkilöiden kodeissa, yrityksien toimistoissa, asuntojen rappukäytävissä tai erilaisissa laitoksissa. Siivoojan tehtävät vaihtelevat kuitenkin siivottavan kohteen mukaan.

Siivousalalla tarvittavia taitoja oppii myös käytännön kokemuksella ja tekemällä. Moni siivousalan ammattilainen on aloittanut siivousalan työt jo nuorena esimerkiksi opiskeluiden ohella, josta intohimo ja kiinnostus alaa kohtaan on herännyt. Siivousalan työtehtävät ovatkin laajat. Siivousalan työtehtäviin voi kuulua imurointia, pintojen puhdistusta, ikkunoiden pesua ja erilaisten tilojen puhdistusta sekä järjestelyä. Siivousalalla voikin toimia myös ammattijärjestäjänä, joka järjestelee koteja ja toimistoja.

Lue Kiiran kokemuksia itsensä työllistämisestä ammattijärjestäjänä.

Siivousalan vähennykset

Siivousalan kevytyrittäjät, niin kuin muutkin kevytyrittäjät ovat oikeutettuja erilaisiin työkohtaisiin vähennyksiin. Siivousalan kevytyrittäjä pystyy vähentämään siivousalan vähennykset, kuten siivouksessa käytettävät puhdistusaineet ja työvälineet kulukorvauksina tai tulonhankkimiskuluina omassa henkilökohtaisessa verotuksessa. Lisäksi siivousalan kevytyrittäjä on oikeutettu saamaan siivousalan vähennyksiä mahdollisista matkakorvauksista, mikäli työn puolesta joutuu tekemään työmatkoja.

Siivousalan kevytyrittäjä ei ole ainoa, joka hyötyy erilaisista vähennyksistä työtä tehdessä. Mikäli kevytyrittäjän toimeksiantaja eli asiakas on yksityishenkilö, voi hän laittaa laskutettavan työn osuuden kotitalousvähennykseen. Kotisiivous lasketaan kuuluvaksi kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöhön, jonka seurauksena kotisiivouksen tilaaja on oikeutettu kotitalousvähennykseen. Kotitalousvähennys koskee kuitenkin vain tehdyn työn osuutta, ei työvälineitä.

Vero.fi-sivuilta löydät kattavasti lisää tietoa kotitalousvähennyksistä.

Siivousalan lisät

Siivousalan kevytyrittäjänä voit itse päättää työskentelyn ajoista yhdessä toimeksiantajasi kanssa. Siivousalan kevytyrittäjän työkeikat saattavatkin sijoittua niin ilta- kuin yövuoroihin, ja työkeikkoihin saattaa liittyä tapauskohtaisia tilanteita, joissa työn tekijä on oikeutettu erilaisiin lisiin. Siivousalan kevytyrittäjänä olet oikeutettu myös PAM:in kiinteistöpalvelualan työehtosopimuksen mukaisiin lisiin, jossa listataan siivousalan lisät. Yleisimmät siivousalan lisät ovat ilta-, yö- ja vuorotyölisät ja eritelisä.

Iltalisä maksetaan kello 18.00–23.00 välillä tehdystä työstä ja yölisä kello 23.00–06.00 välillä tehdystä työstä. Eritelisän maksamisesta sovitaan tapauskohtaisesti toimeksiantajan kanssa.

Kuitenkin kaikista tarkemmista työkohtaisista ehdoista siivousalan kevytyrittäjä sopii toimeksiantosopimuksella toimeksiantajan kanssa. Tutustu tarkemmin toimeksiantosopimukseen.

Siivousalan palkka

Siivousalan palkka noudattaa kiinteistöpalvelualan työehtosopimuksen mukaisia suosituksia. Siivousalan palkka määräytyy osaamisen ja kokemuksen perusteella PAM:in kiinteistöpalvelualan palkkausjärjestelmän taulukon mukaisesti. Tutustu tarkemmin PAM:in kiinteistöpalvelualan työehtosopimukseen.

Kevytyrittäjä neuvottelee kuitenkin palkan aina keikka kohtaisesti toimeksiantajan kanssa. Siivousalan palkka määräytyy myös aina työtehtävän vaativuuden ja olosuhteiden mukaan.

Muistathan ottaa hinnoittelussa huomioon myös YEL-vakuutuksen, joka on yrittäjän eläkevakuutus ja sosiaaliturva. YEL on pakollinen vakuutus, mikäli työtulot ylittävät vuodessa (12 kuukauden aikana) 8 575,45 euroon (v. 2023). Lisätietoa YEL-vakuutuksesta löydät Varman sivuilta.

FREE.fi auttaa sinua neuvottelemaan palkkasi oikealle tasolle ilmaiseksi ja opastaa sinua eri palkkaukseen liittyvissä tilanteissa. Voit tutustua myös palkkalaskuriimme, josta pääset katsomaan kuinka paljon tienaisit keikoistasi.

Siivousalan yrityksen perustaminen

Toimiessasi siivousalan kevytyrittäjänä, ei sinun tarvitse perustaa siivousalan yritystä. Siivousalan kevytyrittäjäksi ryhtyminen mahdollistaa sen, ettei siivousalan yritystä tarvitse perustaa, sillä kevytyrittäjällä ei ole omaa y-tunnusta. Kevytyrittäjyys mahdollistaa satunnaisten ja osa- tai väliaikaisten siivouskeikkojen tekemisen, ilman sitoumuksia.

Toimintasi kasvaessa, voi pohtia keytyrittäjyyden ja toiminimiyrittäjyyden plussia ja miinuksia, oman työmäärän ja kannattavuuden mukaan. Toiminimiyrittäjyyttä kannattaa pohtia, mikäli siivouskeikat kasvavat ja töitä varten tulee tehtyä useita hankintoja esimerkiksi työvälineitä.

Lue lisää kevytyrittäjyydestä ja toiminimiyrittäjyydestä, ja löydä parhain tapa työllistää itsesi.

17.6.2021

Siivous – sehän on siistiä!

Siivousalalla ei ole ehkä sitä kaikkein cooleinta kaikua, mutta se jos mikä, on loistava toimiala olla töissä. Sen...

AVAA TILI

Kokeilemalla asiat selviää. Rekisteröityminen kevytyrittäjyyspalveluumme on ilmaista eikä se sido sinua mihinkään.

BaronaFenniaVarmaLuotettava kumppaniBravedo
FREE.fi Whatsapp