Kirjaudu sisään

Miten hinnoittelen työni?

1.11.2019

Kevytyrittäjän pitää itse hinnoitella oma osaamisensa. Hinnoittelu ei ole helppoa aina edes koko ikänsä yrittäjinä olleille, joten sen osaaminen ei ole itsestäänselvyys kenenkään kohdalla. Päätimme kirjoittaa tiiviin oppaan hinnoitteluun.

Perustason määrittely / minimikorvaus

Toimialan vakiintunut käytäntö hinnoittelun ja palkkauksen suhteen on hyvä lähtökohta, kun miettii oman työnsä hinnoittelua. Kevytyrittäjän työkorvauksen tulee olla 1,36 kertainen haluttuun tunti korvaukseen nähden. Eli jos tuntipalkka on 10 euroa, kevytyrittäjänä laskutat 13,60 euroa + alv. Tällöin korvaus on samalla tasolla kuin tuntipalkkaa saavilla. Usein kevytyrittäjäksi siirtyessä tuo onkin lähtökohta laskutushinnalle. On sujuvampaa neuvotella hinnasta, kun se on ensin saatu sovittua perustasolle.

Usea kevytyrittäjä tekee eri laskutushinnoilla eri yrityksille projekteja. Lisäksi osa huomioi laskutuksessaan mahdolliset lisätyöt, muuhun kuin virka-aikaan tehtävät työt ja matkakulut. Laskutushinnan määrittelyssä tärkeää on, että se ei alita toimialan vakiintuneita käytäntöjä. Alihinnoittelu ei palvele ketään osapuolta!

Hinnasta neuvotteleminen

Pidempään kevytyrittäjänä olleet voivat sujuvammin sopia korvauksestaan. On ymmärrettävää, että hyvin toimeksiannon tekevä henkilö voi jatkossa neuvotella paremman korvauksen.

Toisinaan kevytyrittäjä voi kuulla, että hinta on aivan liian korkea. Perinteinen vastaus tähän väittämään on se, että yritys ei maksa sinulle pelkästään siitä, että teet jossakin ajassa toimeksiannon, vaan kaikesta siitä osaamisesta minkä olet hankkinut, että saat toimeksiannon tehtyä nopeasti ja korkealla laadulla. Ei pidä pelätä oman laskutushinnan nostamista, vaan siitä kannattaa avoimesti keskustella laskuttamiesi yrityksien edustajien kanssa.

Eli toimeksiannosta saamasi korvaus perustuu siihen, että osaat tehdä jonkin asian sujuvammin ja paremmin kuin joku toinen. Tästä johtuen monilla toimialoilla myös työehtosopimuksissa on huomioitu ns. kokemuslisät. Mitä enemmän kokemusta, sitä korkeampi korvaus. Tämä usein unohtuu silloin, kun tehdään pitkiä toimeksiantoja putkeen ja laskutushinta jää paikoilleen.

Mikä on oikea laskutushinta?

Oikea hinta on se, minkä toimeksiantajasi haluaa sinulle maksaa ja jolla sinä haluat toimeksiannon tehdä. Ei ole järkevää pyytää liian korkeaa korvausta, mutta ei liian matalaakaan. Oikean hinnan määrittely osaamistasi tarjotessa onkin siis hieman monimutkaista, mutta hyvä lähtökohta laskutushinallesi on haluamasi tuntipalkka kerrottuna 1,36.

Moni laskeekin tarjouksen siten, että korvaus on noin 1,5 kertainen työsuhteessa olevan korvaukseen nähden. Jos siis työsuhteessa ollessa tuntipalkka on 10 euroa, niin kevytyrittäjä laskuttaa 15 euroa tunnilta.

On hyvä huomioida, että kevytyrittäjän kohdalla puhumme tässä arvonlisäverottomasta hinnasta (eli alviton). Tällöin 15 euron hintaan lisätään vielä arvonlisävero (yleensä 24%). Eli asiakkaasi maksaa alvillisesti 18,6 euroa. Sopiessasi hinnasta yritysten kanssa, puhutaan yleensä alvittomasta hinnasta, mutta tämäkin on hyvä tehdä selväksi. Kuluttaja-asiakkaille puhutaan aina hinnoista, mitkä pitää sisällään alvin.

Projektikorvaus (urakkapalkka)

Miten sitten laskea perinteinen urakkapalkka kohdalleen, on haastavampi kysymys. Ammattitaidon karttuessa jokainen osaa yhä paremmin arvioida projektin viemän työajan.

Jos laskutat tunnilta 20 euroa ja tiedät projektin kestävän 100 tuntia on projektihinnaksi helppoa tarjota 2000 euroa. Mitä paremmin osaat määritellä kestävän ajan, sitä paremmin saat tarjottua osaamisesi projektina tuntilaskutuksen sijasta. Tämä on järkevää etenkin silloin , jos ammattitaitosi mahdollistaa nopean ja silti laadukkaan tekemisen. Eli projektin aika-arvio voi laskea keskivertoisen tekijän aikataulun mukaan. Jos saat projektin tehtyä nopeammin, niin olet saanut nostettua tuntikohtaista korvaustasi. Etenkin jos asiakkaasi eivät seuraa tunteja, vaan halutaan valmiita kokonaisuuksia, on tämä hinnoittelumalli yleensä parhain tapa toimia.

Osaamisesi maksaa asiakkaallesi siis niin paljon, mikä on kaikille järkevää. Joskus hintaa pitää laskea ja toisinaan sitä pystyy korottamaan paljonkin.
Perussääntöjä noudattaessa voi kuitenkin olla varma siitä, että saat vähintään sen korvauksen, mikä sinulle kuuluu.

Kirjallisen sopimuksen teko ei toki ole välttämätöntä – työstä voi sopia myös suullisesti. Käytännössä suullista sopimista ei voi kuitenkaan missään nimessä suositella. Mikäli sinun ja toimeksiantajasi näkemykset poikkeavat huomattavasti toisistaan, on jälkikäteen hyvin vaikea todistaa, mitä on sovittu, ellei asiasta ole mustaa valkoisella.

Feel FREE! to start

Tästä pääset helposti aloittamaan matkasi kevytyrittäjänä ilman riskejä ja sitoutumista.

Rekisteröidy facebookilla

More FREE!kly news

FREE! on saanut uuden sijoittajan.

Eikä muuten ihan minkä tahansa sijoittajan, vaan Suomen suurimman henkilöstöpalveluyrityksen Baronan. Alla olevasta tiedotteesta voitte lukea tästä uudesta perheenjäsenestämme hieman lisää. Tervetuloa mukaan muuttamaan työelämää entistä fiksummaksi kanssamme...

Ajatuksia maailman onnellisimmasta maasta ja sen leipäjonoista

Vuosi 2020 on ollut ihmeellinen vuosi kaikin puolin. Valtava määrä yritysten henkilökuntaa ja omistajia kärsi poikkeusoloista ja kärsii edelleen. On myös yrityksiä, jotka ovat pandemiasta huolimatta pystyneet kääntämään kasvukäyrät ylöspäin. FREE.fi lukeutuu tähän...

FREE-Laskutus Oy

Perhonkatu 6 A, 4. krs
00100 Helsinki
Y-tunnus: 2768169-4
Tietosuoja- ja rekisteriseloste

Asiakaspalvelu

0203 323 45 (ark. 9-17)
CHAT (ark. 9-20)
asiakaspalvelu@free.fi

Myynti
0203 323 46 (ark. 9-17)
myynti@free.fi

WordPress Video Lightbox Plugin