Kevytyrittäjyyden ja toiminimiyrittäjyyden erot

11.11.2021 | FREEkly news, Vinkkejä aloittelevalle kevytyrittäjälle

FREE.fi:n käyttäjänä voit aloittaa joko kevyt- tai toiminimiyrittäjänä. Mutta miten tehdä päätös siitä, miten yrittäjyyden polun aloittaa? Ja kumpi on parempi vaihtoehto: kevytyrittäjyys vai toiminimiyrittäjyys? Ensin on hyvä pohtia, kuinka laajaa yritystoimintasi tulee olemaan. Lisäksi kannattaa selvittää, mikä on itselle hyödyllisin ja mieluisin vaihtoehto. Siksi tarjoamme vaihtoehtoja – jotta kaikilla olisi mahdollisuus työllistyä haluamallaan tavalla.

Kevytyrittäjyys pähkinänkuoressa

Kevytyrittäjyys on riskitön tapa työllistää itsensä. Kevytyrittäjänä toimitat verokorttisi laskutuspalvelulle ja laskutat asiakastasi tehdystä työstä. Et siis tarvitse Y-tunnusta. Maksat laskutuspalvelulle palvelumaksun, jolloin kevytyrittäjän ei tarvitse huolehtia paperitöistä tai muista yrittäjän velvollisuuksista. Toimit käytännössä kuin yrittäjä, mutta verotuksellisesti kevytyrittäjä katsotaan yksityishenkilöksi. Kevytyrittäjänä voit lisätä esimerkiksi laskutuspalvelun perimän palvelumaksun henkilökohtaiseen verotukseesi.

Toiminimiyrittäjyys pähkinänkuoressa

Toiminimiyrittäjänä saat Y-tunnuksen FREE.fi:n kautta tai voit hankkia sen itse. Juridisesti toiminimiyrittäjä katsotaan yrittäjäksi, joten arvonlisäveron huojennukset sekä hankintojen vähentäminen verotuksessa ovat mahdollisia. Toiminimiyrittäjänä voit ulkoistaa byrokraattiset velvollisuudet laskutuspalvelulle tai hoitaa ne itse.

Erot kevytyrittäjyyden ja toiminimiyrittäjyyden välillä

Kevytyrittäjyys on taloudellisesti riskitöntä.
⇨ Toiminimiyrittäjänä saatat kohdata taloudellisia riskejä.

Kevytyrittäjä ei tarvitse Y-tunnusta.
⇨ Toiminimiyrittäjä tarvitsee Y-tunnuksen.

Kevytyrittäjä ei voi vähentää hankintoja verotuksessa, mutta voi laittaa mm. palvelumaksun henkilökohtaiseen verotukseen.
⇨ Toiminimiyrittäjä voi vähentää hankintansa verotuksessa.

Kevytyrittäjyyden voi lopettaa heti.
⇨ Toiminimiyrittäjyyden lopettaminen tapahtuu viiveellä. Toiminimiyrittäjyyden lopettamisesta ilmoitetaan Patentti- ja rekisterihallinnolle.

Kevytyrittäjä ei tarvitse kirjanpitoa.
⇨ Toiminimiyrittäjä tarvitsee kirjanpidon, jonka hän hoitaa joko itse tai ulkoistaa laskutuspalvelulle.

Lisää luettavaa

Nimeni on FREE.fi, olen 5-vuotias
24.5.2022

Nimeni on FREE.fi, olen 5-vuotias

https://youtu.be/LEo3GkSc5Xc FREE.fi juhlii tänä vuonna 5-vuotis syntymäpäiviään. FREE.fi aloitti toimintansa 1.5.2017...

AVAA TILI

Kokeilemalla asiat selviää. Rekisteröityminen kevytyrittäjyyspalveluumme on ilmaista eikä se sido sinua mihinkään.

BaronaFenniaVarmaLuotettava kumppaniVastuullinen toimijaBravedo
FREE.fi Whatsapp