Kirjaudu sisään

Alipalkkausta ei voi hyväksyä

4.2.2019

YLE on tänään kertonut lieveilmiöstä, jota useampi henkilö on kuljetusalalla joutunut kokemaan.

Alipalkkaus ja laskutushintojen polkeminen ei ole uusi ilmiö, vaan sitä on esiintynyt aina. Pienemmät ja kevyemmät yhtiömuodot voivat hinnoitella omaa toimintaansa edullisempien kustannusten takia alemmaksi. En edes lähde alv:n alarajasta ja sen vaikutuksista matalapalkka-aloille avaamaan tässä.

Tämä ei tarkoita kuitenkaan sitä, että yleistä hintatasoa pitäisi lähteä polkemaan alaspäin yrittäjyyden tai kevytyrittäjyyden avulla.

Meille Free-Laskutuksessa on ollut erittäin tärkeää alusta saakka, että kevytyrittäjyys on koulu yrittäjyyteen ja meidän tärkeimpiä tehtäviä onkin tiedon jakaminen eteenpäin. Niin yrityksille, jotka harkitsevat kevytyrittäjiltä palvelujen ostoa kuin kevytyrittäjäksi aikoville.

Uskallan väittää, että kevytyrittäjillä on suhteellisen hyvät taidot siitä, miten laskutushinnan kulurakenne muodostuu palveluiden maksuista, sosiaaliturvamaksuista, eläkkeistä ja muista veroista.

Olemme pitäneet erityisesti YEL-vakuuttamisen tärkeydestä monta luentoa ja jakaneet tietoa tästä eteenpäin.  Sanoisin, että käyttäjämme ovat erittäin perillä YEL-vakuutuksesta ja sen vaikutuksista mm. sosiaaliturvaan. Tämä on nähtävissä selkeästi YEL-työtulojen suurudesta suhteessa palkkoihin.

YLE:n jutussa kerrottiin mm. miten ”Pasi” ei suosittele kevytyrittäjyyttä kenellekään. On erittäin ikävää, että YLE nostaa esiin muutaman ikävän tapauksen, joiden kautta viitataan kevytyrittäjyyden olevan syy alipalkkaukseen. Käytännössä syynä tapaukseen ovat olleet epärehelliset työnantajat, jotka ovat osittain laittomasti hakeneet toiminnalleen parempaa tulosta siirtämällä tahoja toimeksiantosuhteeseen missä se ei ole lain mukaan mahdollista. Mielestäni YLE:n esiin tuomaa tapausta ei voi missään nimessä hyväksyä ja vastaavat tapaukset ovat ehdottomasti tuomittavia.

Kevytyrittäjyyden ja meidän kevytyrittäjyys-palveluiden tehtävä on olla erityisesti yhteiskunnallinen toimija, jonka tehtävä on tuoda mahdollisimman paljon hyvää mahdollisimman monelle ihmiselle. Jo lähes 100 000 ihmistä on päättänyt valita kevytyrittäjyyden helppona ja turvallisena vaihtoehtoa muille työntekemisen muodoille ja erilaiset kyselyt todistavat, että he ovat erittäin tyytyväisiä valintaansa. Kevytyrittäjyys on tärkeä silta palkkatyön ja yrittäjyyden välillä. Kaikista ei ole yrittäjiksi. Kaikki eivät halua olla yrittäjiä ja myös se fakta, että kaikki eivät halua olla työsuhteessa palkollisia. Meidän on yhteiskuntana tunnustettava nämä realiteetit ja alettava miettimään parempia toimintatapoja, jotta vastaavat tapaukset eivät tulisi mahdolliseksi ja että kevytyrittäjillä ja yrittäjille olisi parempi sosiaaliturva. Tämänkin tapauksen vuoksi olisi erittäin tärkeä saada valmisteilla oleva työttömyysturvan yhdistelmävakuutus voimaan mahdollisimman pian.

Meidän on myös yhteiskuntana herättävä globalisaation mukana tuomien haasteiden edessä. Erilaiset alustapalvelut tulevat kovaa vauhtia ja kuten YLE uutisoi miten Asiantuntijat kisaavat töistä koko maailman osaajien kanssa on kohta akuutimpi ja vielä käsinkosketeltavampi haaste kuin aikaisemmin.

Poliittisten päättäjien on nähtävä pikaisesti kevytyrittäjyyden tuoma mahdollisuus tulevaisuuden työelämälle ja lähdettävä aktiivisesti rakentamaan helpompaa YEL-vakuuttamista ja työttömyysturvaa, jotta kaikilla olisi oikeus työskennellä turvallisesti valitsemallaan työnteon muodolla.

Joonas Tuompo
Toimitusjohtaja
Free-Laskutus

 

Feel FREE! to start

Tästä pääset helposti aloittamaan matkasi kevytyrittäjänä ilman riskejä ja sitoutumista.

More FREE!kly news

Tulevaisuuden yrittäjistä vastuullisia toimijoita!

FREE! Akatemia on yrittäjäkoulutus kaikille, jotka haluavat menestyä yrittäjinä sekä oppia tuntemaan uuden työelämän toimintamallit.Sanotaan, että elämme työn murroksen aikaa. Tämä tarkoittaa sitä, että uusia toimialoja sekä uria luodaan paraikaa ja myös koulutuksen...

Arkirutiinit hukassa? – Näillä vinkeillä lomalta paluu sujuu kevyesti!

On kuin kiveen hakattu sääntö, että elokuun ensimmäisenä päivänä alkaa kaivata aamuisin päälleen pitkähihaista paitaa ja ikkunaa ei enää tarvitse pitää auki läpi yön. Tämä tarkoittaa monelle sitä, että on aika palata töihin ja takaisin arkirutiineihin. Useat odottavat...

Kausityön tuntematon talvi 2020

Mamba sen sanoi - vielä on kesää jäljellä. Mutta elokuun aikana on hyvä alkaa valmistautumaan jo tulevaan talvisesonkiin ja sitä myötä kausityöhön. Etenkin suomalaisen luonnon jalokivi eli Lappi työllistää talvikaudella tuhansia sesonkityöntekijöitä. Maailma on...

FREE-Laskutus Oy

Perhonkatu 6 A, 4. krs
00100 Helsinki
Y-tunnus: 2768169-4
Tietosuoja- ja rekisteriseloste

Myynti
0203 323 46 (ark. 9-17)
myynti@free.fi

Asiakaspalvelu

0203 323 45 (ark. 9-17)
CHAT (ark. 9-20)
asiakaspalvelu@free.fi