Vastuullista kevytyrittäjyyttä

24.10.2019 | Ajankohtaista kevytyrittäjälle, FREEkly news

Mietityttääkö sinua toimeksiantosuhteen ja työsuhteen ero?
Toivomme, että tästä tekstistä on sinulle hyötyä:

Toimeksiantosuhteella tarkoitetaan työnsuorittajan ja toimeksiantajan välistä suhdetta, jonka mahdollistamiseksi on muutaman keskeisen ehdon täytyttävä. Työsuhteessa tehdään työsopimus ja toimeksiantosuhteessa on kyseessä toimeksiantosopimus. Työsuhteessa sopimuksen ehdot määrittää työsopimuslaki.

Kevytyrittäjiä sekä alihankintaa käyttävän yrityksen on hyvä tiedostaa, että toimeksiantosuhde ei sovi kaikkiin työtehtäviin tai kaikille aloille. On tärkeää, että kaikilla osapuolilla on yhteisymmärrys siitä, onko kyseessä toimeksiantosuhde vaiko työsuhde. Työsuhdetta ei saa missään olosuhteissa naamioida toimeksiantosuhteeksi. Näitä rajoja tarkastelevat esimerkiksi verohallinto ja Eläketurvakeskus.

Toimeksiantosuhteessa on aina huomioitava mahdolliset yrittäjyyden sekä kevytyrittäjyyden riskit, jotka laskutuspalveluiden tehtävä olisi minimoida. Muita toimeksiantosuhteeseen kuuluvia tunnusmerkkejä ovat henkilön oikeus päättää siitä, milloin työ tehdään. Toimeksiantajalla ei myöskään ole niin sanottua direktio-oikeutta, jossa olisi oikeus johtaa työtä tai antaa työnjohdollisia ohjeita esimerkiksi tarkkojen työaikojen tai työvuorojen määrittämiseen. Toimeksiantosuhteeseen usein liittyy myös useampia asiakkaita.

Mikäli nämä ehdot käyvät toteen, on kyseessä toimeksiantosuhde.

Miten me olemme vastuullisia?

Toimeksiantosopimuksen laatiminen voi olla haastavaa ja siinä on otettava huomioon monta erilaista asiaa. Free-Kevytyrittäjän käyttäjät ovat yrittäjästatuksella toimivia henkilöitä, jotka tekevät toimeksiantajan kanssa toimeksiantosopimuksen, jossa määritellään työehdot sekä korvaus työstä. Kevytyrittäjä lähettää tehdystä työstä laskun ja kun lasku on maksettu, laskutuspalvelu hoitaa korvauksen tekijälle sekä muut sivukulut.

Kirjallisen sopimuksen teko ei ole pakollista ja työstä voi sopia myös suullisesti. Suullista sopimusta emme kuitenkaan suosittele kenellekään, sillä toimeksiantajan ja työnsuorittajan näkemykset voivat olla hyvinkin erilaiset ja pahimmassa tapauksessa asiasta riidellään käräjillä sana sanaa vastaan ilman minkäänlaista todistetta siitä, mitä ollaan sovittu.

Toimeksiantosopimuksessa tärkeintä on päättää siitä, mitä kaikkea hinta pitää sisällään ja mitä on hyvä jättää pois. Voi esimerkiksi pohtia kuuluuko hintaan matkakulut, materiaalit, arvonlisävero, muutokset tai korjaukset, vai laskutetaanko nämä erikseen.

Jos toimeksiantosopimuksen tekeminen tuottaa sinulle päänvaivaa, ole yhteydessä asiakaspalveluumme ja autamme sinua sen laatimisessa!

Lisää luettavaa

23.6.2021

Ammattina action

Kevytyrittäjänä osittain itsensä työllistävä Tuukka ajaa moottoripyörällä näytösajoja ja laskuttaa niitä FREE.fi:n...
23.6.2021

Myynti on taidelaji

Miro on myyntityön ammattilainen, joka uskoo myynnin olevan aitoa ihmisten kohtaamista, tuntosarvet herkästi pystyssä....
23.6.2021

Työhyvinvointia joogan avulla

Työssä jaksaminen ja työhyvinvointi ovat toistuvasti tapetilla. Hyvinvointialan ammattilainen uskoo joogan tuovan...
17.6.2021

Siivous – sehän on siistiä!

Siivousalalla ei ole ehkä sitä kaikkein cooleinta kaikua, mutta se jos mikä, on loistava toimiala olla töissä. Sen...
17.6.2021

Nopeus etuna kuriirin työssä

Pidätkö siitä, että voit itse valita milloin haluat kuljetuksia tehdä? Sopiiko sinulle suoritukseen perustuva...

Mietityttääkö?

Anna asiantuntijamme auttaa sinua joko
chatissa, puhelimitse tai sähköpostitse.

0203 323 45 (ma-pe 9-17)
asiakaspalvelu@free.fi

free kevytyrittäjyys

AVAA TILI

Kokeilemalla asiat selviää. Rekisteröityminen kevytyrittäjyyspalveluumme on ilmaista eikä se sido sinua mihinkään.

free.fi kevytyrittäjyys