Kevytyrittäjyyden yhteiskunnallinen merkitys ja hyöty

Lukuaika: n. 2 minuuttia
Kevytyrittäjyyden yhteiskunnallinen merkitys ja hyöty
Ajankohtaista  »  Kevytyrittäjyyden yhteiskunnallinen merkitys ja hyöty

Kevytyrittäjyys lisää vaihtoehtoja työllistymiseen. Työelämän vapaus on polttava puheenaihe, kun työelämän rakenteissa huomataan muutosta yrittäjämäisempään suuntaan. Yhteiskunnallisesti kevytyrittäjyys mukautuu Suomen työelämään hyvin, sillä se edistää valinnan vapautta. Tämä myös heijastelee kevytyrittäjyyden kasvua.

Merkityksellistä muutosta

”Kevytyrittäjyydellä on laaja merkitys”, kertoo FREE.fi:n toimitusjohtaja Joonas Tuompo. Hän arvioi, että ilman vaihtoehtoisia työllistymistapoja Suomen työttömyysluvut olisivat tällä hetkellä huomattavasti korkeammat: “Poikkeuksellisina aikoina, työllisyysluvut eivät romahtaneet niin paljon, kuin olisivat voineet. Uskon, että kevytyrittäjyydellä on ollut asiassa oma merkityksensä, kun ihmiset ovat onnistuneet työllistämään itsensä”, Tuompo sanoo odottaen innolla Tilastokeskuksen 2021 tilastoa kevytyrittäjyydestä.

Työttömyys nostaa päätään julkisena puheenaiheena aika ajoin. Samalla työpaikkoja aukeaa säännöllisesti, mutta kilpailu paikoista on kovaa. Kevytyrittäjyys on vaihtoehto myös työttömälle päästä kiinni työntekoon. “Lukuunottamatta luvanvaraisia aloja, kevytyrittäjyys sopii kaikille”, sanoo Tuompo.

Hyödyt ja mahdollisuudet

Kevytyrittäjyys on saanut alkunsa akuutista tarpeesta löytää keino työllistymiseen, kun muut tavat eivät ole olleet sopivia. Oman osaamisen myyminen on tullut helpommaksi, kun apuna on laskutuspalvelu. Kevytyrittäjyys ei siis syrjäytä muita työllistymisen muotoja, vaan nimenomaan luo mahdollisuuksia työllistymiseen. Kevytyrittäjyyden hyödyksi Tuompo mainitsee muun muassa sen nimenomaisen keveyden: “Kevytyrittäjä pystyy toteuttamaan yrittäjyyttä ilman yrittäjyyden tuomaa stressiä juridisista asioista.” Kevytyrittäjän ei tarvitse painia oman yrityksen perustamisen tuomien paperitöiden kanssa, mikä voi kannustaa yrittäjyyteen.

“Kevytyrittäjyys myös poistaa harmaata taloutta. Se on helppo tapa toteuttaa yrittäjän velvollisuudet ja pakolliset maksut varmasti oikein”, kertoo Tuompo. Kevytyrittäjänä myös vakuutuksesi ovat voimassa toimeksiantojen ajan. Harmaa talous vääristää työn hintaa, sillä pimeää työtä tehdään esimerkiksi veroja kiertämällä tai halvempaan hintaan, kuin yrittäjä tekisi. Sillä on suuri merkitys yhteiskunnallisesti.

Merkitys tulevaisuudessa

Kevytyrittäjät tulevat olemaan yhä merkittävämpi osa työelämää myös tulevaisuudessa ja kevytyrittäjyys tulee yleistymään. Vaihtoehtoja työllistymiseen arvostetaan ja tapoja työllistyä on tulevaisuudessa yhä enemmän. Julkisen keskustelun sekä selkeiden linjauksien lisäksi kaivataan myös koulutusta kevytyrittäjyydestä.

FREE.fi Whatsapp