Alipalkkausta ei voi hyväksyä

Lukuaika: n. 3 minuuttia
Alipalkkausta ei voi hyväksyä
Ajankohtaista  »  Alipalkkausta ei voi hyväksyä

YLE on tänään kertonut lieveilmiöstä, jota useampi henkilö on kuljetusalalla joutunut kokemaan.

Alipalkkaus ja laskutushintojen polkeminen ei ole uusi ilmiö, vaan sitä on esiintynyt aina. Pienemmät ja kevyemmät yhtiömuodot voivat hinnoitella omaa toimintaansa edullisempien kustannusten takia alemmaksi. En edes lähde alv:n alarajasta ja sen vaikutuksista matalapalkka-aloille avaamaan tässä.

Tämä ei tarkoita kuitenkaan sitä, että yleistä hintatasoa pitäisi lähteä polkemaan alaspäin yrittäjyyden tai kevytyrittäjyyden avulla.

Meille Free-Laskutuksessa on ollut erittäin tärkeää alusta saakka, että kevytyrittäjyys on koulu yrittäjyyteen ja meidän tärkeimpiä tehtäviä onkin tiedon jakaminen eteenpäin. Niin yrityksille, jotka harkitsevat kevytyrittäjiltä palvelujen ostoa kuin kevytyrittäjäksi aikoville.

Uskallan väittää, että kevytyrittäjillä on suhteellisen hyvät taidot siitä, miten laskutushinnan kulurakenne muodostuu palveluiden maksuista, sosiaaliturvamaksuista, eläkkeistä ja muista veroista.

Olemme pitäneet erityisesti YEL-vakuuttamisen tärkeydestä monta luentoa ja jakaneet tietoa tästä eteenpäin.  Sanoisin, että käyttäjämme ovat erittäin perillä YEL-vakuutuksesta ja sen vaikutuksista mm. sosiaaliturvaan. Tämä on nähtävissä selkeästi YEL-työtulojen suurudesta suhteessa palkkoihin.

YLE:n jutussa kerrottiin mm. miten ”Pasi” ei suosittele kevytyrittäjyyttä kenellekään. On erittäin ikävää, että YLE nostaa esiin muutaman ikävän tapauksen, joiden kautta viitataan kevytyrittäjyyden olevan syy alipalkkaukseen. Käytännössä syynä tapaukseen ovat olleet epärehelliset työnantajat, jotka ovat osittain laittomasti hakeneet toiminnalleen parempaa tulosta siirtämällä tahoja toimeksiantosuhteeseen missä se ei ole lain mukaan mahdollista. Mielestäni YLE:n esiin tuomaa tapausta ei voi missään nimessä hyväksyä ja vastaavat tapaukset ovat ehdottomasti tuomittavia.

Kevytyrittäjyyden ja meidän kevytyrittäjyys-palveluiden tehtävä on olla erityisesti yhteiskunnallinen toimija, jonka tehtävä on tuoda mahdollisimman paljon hyvää mahdollisimman monelle ihmiselle. Jo lähes 100 000 ihmistä on päättänyt valita kevytyrittäjyyden helppona ja turvallisena vaihtoehtoa muille työntekemisen muodoille ja erilaiset kyselyt todistavat, että he ovat erittäin tyytyväisiä valintaansa. Kevytyrittäjyys on tärkeä silta palkkatyön ja yrittäjyyden välillä. Kaikista ei ole yrittäjiksi. Kaikki eivät halua olla yrittäjiä ja myös se fakta, että kaikki eivät halua olla työsuhteessa palkollisia. Meidän on yhteiskuntana tunnustettava nämä realiteetit ja alettava miettimään parempia toimintatapoja, jotta vastaavat tapaukset eivät tulisi mahdolliseksi ja että kevytyrittäjillä ja yrittäjille olisi parempi sosiaaliturva. Tämänkin tapauksen vuoksi olisi erittäin tärkeä saada valmisteilla oleva työttömyysturvan yhdistelmävakuutus voimaan mahdollisimman pian.

Meidän on myös yhteiskuntana herättävä globalisaation mukana tuomien haasteiden edessä. Erilaiset alustapalvelut tulevat kovaa vauhtia ja kuten YLE uutisoi miten Asiantuntijat kisaavat töistä koko maailman osaajien kanssa on kohta akuutimpi ja vielä käsinkosketeltavampi haaste kuin aikaisemmin.

Poliittisten päättäjien on nähtävä pikaisesti kevytyrittäjyyden tuoma mahdollisuus tulevaisuuden työelämälle ja lähdettävä aktiivisesti rakentamaan helpompaa YEL-vakuuttamista ja työttömyysturvaa, jotta kaikilla olisi oikeus työskennellä turvallisesti valitsemallaan työnteon muodolla.

Joonas Tuompo
Toimitusjohtaja
Free-Laskutus

 

FREE.fi Whatsapp