Työelämän uusin trendi: “Työllistämme mieluummin kevytyrittäjiä”

Vapaa sopiminen hyödyttää kevytyrittäjän lisäksi myös työn tarjoajaa. Byrokratian hitaus ja liittojen luomien sääntöjen tiukka noudattaminen helpottuu työn tarjoajan ja työn tekijän voidessa vapaasti sopia työn tekemisen ehdoista.

Työllistämällä kevytyrittäjän tai toiminimiyrittäjän, toimeksiantaja saa työlle tekijän, ilman kalliita ja aikaavieviä prosesseja. Kevyt- ja toiminimiyrittäjä laskuttaa toimeksiantajaa vain tehdystä työstä, yhdessä laaditun toimeksiantosopimuksen mukaisesti.

“Koska niin moni nykypäivänä haluaa työllistää ja työllistyä vapaammin, yrittäjäkäsitettä on selkeytettävä kattamaan myös itsensätyöllistäjät.”

Työsuhteen ja yrittäjyyden väliin ei ole mielekästä luoda kolmatta kategoriaa. Tämän näkemyksen jakaa niin työnantajapuoli, työntekijäpuoli kuin mekin.

Kolmannen kategorian puuttuminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö yrittäjyyden ja työsuhteen rajamaastossa työskentelisi satoja tuhansia ihmisiä Suomessa. Tämän vuoksi yrittäjäkäsitettä on laajennettava siten, että se pitää sisällään yksiselitteisesti myös itsensätyöllistäjät – eli omassa työssään työllistyvät.

Mielestäni on hassua käydä keskustelua siitä, että yksi tiettyä työtä tekevä ryhmä ei olisi yrittäjästatuksella, koska he työllistyvät alustojen kautta. Kun samaan aikaan toinen työtä tekevä ryhmä nähdään yrittäjinä, vaikka hekin tekevät töitä vastaavan tyylisen, perinteisen alustan kautta. Tästä toimii erinomaisina esimerkkeinä ruokalähetit ja taksiala. Taksiyrittäjät nähdään yrittäjinä, vaikka useat heistä saavat tilauksensa keskuksen – eli alustan – kautta.

Minkä takia vieläkin käytetään energiaa yhden ammattiryhmän ajamiseen kohti työsuhdetta? Usein argumenttina on huono sosiaaliturva, mikä onkin tärkeä asia. Suomessa on jo lähes 180 000 kevytyrittäjyyspalveluihin rekisteröitynyttä henkilöä. Kevytyrittäjiä itseään huolettaa eniten työttömyysturva. Sosiaaliturvajärjestelmää on aktiivisesti kehitettävä työelämän muutosten mukaisesti, jotta työn tekeminen olisi aina kannattavaa

Kuka?

Joonas Tuompo on FREE.fi -laskustuspalvelun toimitusjohtaja, sekä Uusi työ ry:n puheenjohtaja. Tuompo perusti FREE.fi:n vuonna 2016, ollessaan 26-vuotias. FREE.fi:n hän kasvatti muutamassa vuodessa pienestä startupista varteenotettavaksi ja toimialaa eteenpäin ajavaksi yritykseksi. Laskutuspalvelun liikevaihto on kasvanut hiukan yli 250 prosenttia viimeisen kolmen vuoden aikana, noussen toiseksi suurimmaksi tekijäksi omalla toimialallaan.

Nimestään huolimatta FREE.fi-Laskutus Oy ei ole vain laskutuspalvelu. Yritys toimii joustavan ja kaikille sopivan työnteon mahdollistajana myös yhdistämällä kevytyrittäjän ja toimeksiantajan Talent-palvelun kautta. Sen lisäksi FREE.fi tarjoaa jäsenilleen koulutusta yrittäjyyteen, FREE.fi Akatemian avulla.

FREE.fi:n kasvu on noteerattu medioita myöten, sen ollessa vuoden 2020 Etelä-Suomen kasvajat top 30 sijalla 15 ja tänä kesänä Kauppalehdessä Suomen sata nopeinta kasvuyritystä sijalla 23.

Myös toimialan kollegat arvostavat Tuompon aktiivisuutta ja intohimoa ajaa työelämän parannuksia. Se näkyy luottamustoimeen valintana: Uusi työ ry:n jäsenet valitsivat hänet yhdistyskokouksessaan yhdistyksen puheenjohtajaksi kahdesti, alkaen vuonna 2020.

Tuompo uskoo aidosti kevytyrittäjyyden olevan nykyaikaa ja tulevaisuutta, eikä nuku ennen kun muutkin ymmärtävät sen.

Keskustellaan asioista!


Joonas Tuompo
040 187 6486


YRITYSPÄÄTTÄJÄ – työllistä vapaasti!

“Perustin juuri oman rakennusyrityksen. FREE.fi:n ansioista kevytyrittäjät saivat tarvittavan avun, jolloin minä sain keskittyä vain yritykseni aloittamiseen. FREE.fi muun muassa tilasi kevytyrittäjilleni valttikortit työmaille ja auttoi meitä laatimaan sopivan toimeksiantosopimuksen. Tämän lisäksi, kevytyrittäjät ovat aina saaneet palkkionsa ajallaan ja ovat tyytyväisiä palvelun käyttöön.“

Haluatko kuulla lisää?
– ota yhteyttä!

AVAA TILI

Kokeilemalla asiat selviää. Rekisteröityminen kevytyrittäjyyspalveluumme on ilmaista eikä se sido sinua mihinkään.

BaronaFenniaVarmaLuotettava kumppaniVastuullinen toimijaBravedo
FREE.fi Whatsapp