Poliitikot ymmällään: ”Mikä ihmeen kevytyrittäjyys?”

Kevytyrittäjyys on herättänyt kysymysmerkkejä muun muassa poliittisten päättäjien keskuudessa. Kevytyrittäjyys – mitä se edes tarkoittaa?

Kevytyrittäjyys on tapa työllistää itsensä.

  • Kevytyrittäjä toimii yrittäjänä, ilman Y-tunnusta ja yrittäjän velvollisuuksia. Laskutuspalvelu – FREE.fi – huolehtii kevytyrittäjän puolesta byrokratian, kuten lakisääteiset vähennykset. Kevytyrittäjä toimittaa verokorttinsa laskutuspalvelulle ja laskuttaa asiakastaan tehdystä työstä. Palvelumaksu maksetaan laskutuspalvelulle ainoastaan laskuttaessa, jolloin kevytyrittäjä ei sitoudu maksamaan palvelun käytöstä tai maksa ylimääräistä.

Kevytyrittäjällä on vapaus päättää oma työaikansa sekä laskutussummansa.

  • Kevytyrittäjyys on itsensätyöllistämisen muoto, joka vapauttaa tekijän aikatauluista ja valmiista sopimuksista. Kevytyrittäjä laatii itse sopimuksensa toimeksiantajansa kanssa. Sopimuksessa sovitaan muun muassa työn kesto, hinta sekä työhön käytettävä aikataulu.

Kevytyrittäjyys on vakiintunut työnteon muoto ja se sopii useaan eri elämäntilanteeseen sekä useille eri aloille.

  • Kevytyrittäjyyttä voi harjoittaa sekä päätoimisesti että sivutoimisesti. Kevytyrittäjä on yksityishenkilö, joka myy omaa osaamistaan ja toimii käytännössä yrittäjänä. Kevytyrittäjyys soveltuu toimialoille, joita ei ole säädetty luvanvaraiseksi. Esimerkkejä luvanvaraisesta toimialoista on sosiaali- ja terveysala, taksipalvelut, sekä sähköasennustyöt. Näilläkin aloilla voi kuitenkin työskennellä itsenäisesti, toiminimiyrittäjänä.

On tärkeä muistaa, että tehdessä työtä yrittäjänä, eläkevakuuttamisen muoto muuttuu – mutta ei lopu.

  • Kevytyrittäjän työttömyyskorvaus, samoin kuin sairauspäivärahan määrä, lasketaan YEL-työtulon perusteella. Tämän takia YEL-työtulo on tärkeä nostaa oikealle tasolle.
Työn muotoHyödytHaasteet
KevytyrittäjyysKevytyrittäjä laskuttaa tehdystä työstä asiakasta ja maksaa laskutuspalvelulle korvauksen ainoastaan laskuttaessa. Kevytyrittäjyys on myös riskitön tapa työllistää itsensä, eikä kevytyrittäjän tarvitse huolehtia paperitöistä. Kevytyrittäjä sopii itse omasta hinnoittelustaan ja työajoistaan.Kevytyrittäjien juridinen asema tulee selkeyttää niin, että heidän sosiaaliturvansa on ajantasainen ja reilu.
ToiminimiyrittäjyysFREE.fi:n toiminimiyrittäjän ei tarvitse huolehtia kirjanpidosta tai ALV- ja veroilmoituksista. Toiminimiyrittäjällä on vapaus sopia omasta hinnoittelustaan ja työajoistaan sekä mahdollisuus tehdä verovähennyksiä hankinnoista.Toiminimiyrittäjän taloudelliset riskit ovat henkilökohtaisia. Jos toiminimen perustaa itse, yrittäjä on vastuussa kirjanpidosta sekä ALV- ja veroilmoituksista.
TyösuhdeTyösuhteisen palkka on säännöllinen, mikä tuo taloudellista turvaa. Työnantajan vastuulla on hoitaa mm. työntekijän työsopimus, perehdyttäminen ja työturvallisuus. Työsuhteisella on myös mahdollisuus saada työttömyyspäivärahaa.Työsuhteisen palkka on usein sidottu työehtosopimukseen. Työsuhteinen ei myöskään voi harjoittaa työnantajan kanssa kilpailevaa toimintaa, riippuen työsopimuksesta.
NollatuntisopimusNollatuntisopimuksella työskentelevän työmäärä on joustava. Määrä voi olla esim. 0-20 h/viikko. Työntekijä voi silloin kieltäytyä kaikista hänelle osoitetuista työtunneista tai tehdä kaikki 20 tuntia töitä. Nollatuntisopimuksella työskentelevällä on siis vapaus joko tehdä töitä tai olla tekemättä, omien aikataulujensa mukaisesti. Työntekijällä voi olla myös mahdollisuus sopia vähimmäistuntimaarästä.Osoitettujen työtuntien määrä voi vaihdella. Nollatuntisopimuksella työskentelevän palkka myös vaihtelee työtuntien mukaisesti. Jos nollatuntisopimuksella työskentelevällä ei ole mahdollista sopia vähimmäistyömäärästään, voi työntekijän taloudellinen turva heiketä.

AVAA TILI

Kokeilemalla asiat selviää. Rekisteröityminen kevytyrittäjyyspalveluumme on ilmaista eikä se sido sinua mihinkään.

BaronaFenniaVarmaLuotettava kumppaniVastuullinen toimijaBravedo
FREE.fi Whatsapp