Onko tässä seuraava yksisarvinen? Kevytyrittäjyys yleistyy räjähdysmäisesti!

Onko kevytyrittäjyys tulevaisuudessa entistäkin isompi työllistämisen muoto?

“Kyllä on”, vastaa Joonas Tuompo. Kevytyrittäjäksi rekisteröityneiden määrä on vuonna 2021 ollut ennätyksellisen korkea. Yhä useampi valitsee yrittämisen kevyemmän muodon. Suomessa onkin jo lähes 180 000 kevytyrittäjyyspalveluihin rekisteröitynyttä henkilöä. Syitä ryhtyä kevytyrittäjäksi on niin monia kuin on kevytyrittäjiä. “Tiedämme kuitenkin, että tämä yrittämisen muoto aina valitaan”, huomauttaa Tuompo, joka on FREE.fi:n toimitusjohtaja sekä Uusi työ ry:n puheenjohtaja.

Kevytyrittäjyyspalvelu FREE.fi:n liikevaihto on jo toista vuotta yli 250% kasvussa. FREE.fi:n kautta laskutettiin viime vuonna yli 30 MEUR edestä toimeksiantajia ja tänä vuonna lähes 80MEUR edestä.

Maailma muuttuu ja uusia mahdollisuuksia aukee, kun työllistyminen on nopeampaa, helpompaa ja vapaampaa. “Suuri osa on tähän jo havahtunut, toisten kannattaisi pian jo herätä, jotteivät jää junasta pois”, Tuompo sanoo. FREE.fi on toimialan edelläkäviä, joka on etunenässä muuttamassa työmarkkinoita ja samalla myös kevyt- ja toiminimiyrittäjien oikeuksia. “Vielä on paljon tehtävää, jotta kevyt- ja toiminimiyrittäjät saavat tasapuolista kohtelua muiden työnteon muotojen kanssa. Aion nyt ja tulevaisuudessa ottaa kantaa juurikin näihin seikkoihin.”

Kannattaako ryhtyä kevytyrittäjäksi?

“Kyllä kannattaa. Se tuo vapauden omaan elämään. Kevytyrittäjänä yksilö pystyy vaikuttamaan lähes kaikkeen, kuten esimerkiksi omaan työaikaansa ja asiakkaisiin”, Tuompo sanoo.

Miksi yleensä ryhdytään kevytyrittäjäksi?

Kevytyrittäjäksi lähdetään useista eri lähtökohdista. “Usein puhutaan siitä, kuinka siirrytään palkkatyöstä kevytyrittäjäksi. Sitäkin tietysti tapahtuu paljon, mutta huomionarvoinen joukko ovat he, jotka siirtyvät perinteisestä yrittäjyydestä kevytyrittäjäksi”, huomauttaa Tuompo. ”On paljon ihmisiä, jotka haluavat työllistää itsensä, mutta eivät halua tehdä sitä liiketoimintana. He haluavat olla oman alansa ammattilaisia, graafisia suunnittelijoita tai rakennusmiehiä – eivät taloushallinnon pyörittäjiä.”

Työnantajapuolen tuomia haasteita?

“Olen jutellut useiden eri henkilöiden kanssa siitä, kuinka he haluaisivat toimia joko kevyt- tai toiminimiyrittäjinä, mutta työnantaja ei suostu siihen”, Tuompo kertoo. Usein taustalla on vielä tilanne, jossa työnantaja ei välttämättä tarjoa työntekijälle täysiä tunteja, mutta on silti asettanut heille kilpailukiellon.

Kuinka paljon saat tuloja ja kuinka paljon laskutuspalvelun käyttäminen sinulle maksaa?

Laskutuspalvelujen perimän palvelumaksun suuruus vaihtelee kolmesta prosentista seitsemään prosenttiin. “Lähtökohtaisesti yrittäjän nettopalkka on 10 prosenttia suurempi kuin palkansaajakollegan.”

Kuka?

Joonas Tuompo on FREE.fi -laskustuspalvelun toimitusjohtaja, sekä Uusi työ ry:n puheenjohtaja. Tuompo perusti FREE.fi:n vuonna 2016, ollessaan 26-vuotias. FREE.fi:n hän kasvatti muutamassa vuodessa pienestä startupista varteenotettavaksi ja toimialaa eteenpäin ajavaksi yritykseksi. Laskutuspalvelun liikevaihto on kasvanut hiukan yli 250 prosenttia viimeisen kolmen vuoden aikana, noussen toiseksi suurimmaksi tekijäksi omalla toimialallaan.

Nimestään huolimatta FREE.fi-Laskutus Oy ei ole vain laskutuspalvelu. Yritys toimii joustavan ja kaikille sopivan työnteon mahdollistajana myös yhdistämällä kevytyrittäjän ja toimeksiantajan Talent-palvelun kautta. Sen lisäksi FREE.fi tarjoaa jäsenilleen koulutusta yrittäjyyteen, FREE.fi Akatemian avulla.

FREE.fi:n kasvu on noteerattu medioita myöten, sen ollessa vuoden 2020 Etelä-Suomen kasvajat top 30 sijalla 15 ja tänä kesänä Kauppalehdessä Suomen sata nopeinta kasvuyritystä sijalla 23.

Myös toimialan kollegat arvostavat Tuompon aktiivisuutta ja intohimoa ajaa työelämän parannuksia. Se näkyy luottamustoimeen valintana: Uusi työ ry:n jäsenet valitsivat hänet yhdistyskokouksessaan yhdistyksen puheenjohtajaksi kahdesti, alkaen vuonna 2020.

Tuompo uskoo aidosti kevytyrittäjyyden olevan nykyaikaa ja tulevaisuutta, eikä nuku ennen kun muutkin ymmärtävät sen.

Keskustellaan asioista!


Joonas Tuompo
040 187 6486


AVAA TILI

Kokeilemalla asiat selviää. Rekisteröityminen kevytyrittäjyyspalveluumme on ilmaista eikä se sido sinua mihinkään.

BaronaFenniaVarmaLuotettava kumppaniVastuullinen toimijaBravedo
FREE.fi Whatsapp