Kevytyrittäjyys verotus

Verokarhu, tuo kaikkien rakastama veijari, joka on lähes aina kärkkymässä lompakollamme. Vaikka Verohallinnon säätelemistä veroista voidaankin olla montaa mieltä, yksi asia on kuitenkin varma – verot on maksettava. Olit sitten kevytyrittäjä, osakeyhtiön omistaja, tai vaikkapa perinteisessä palkkatyössä oleva duunari, velvollisuutesi on maksaa valtiolle veroja.

Myönnetään, Verohallinnon klausuulien ja artiklojen tulkitseminen ei varsinaisesti ole maailman helpointa hommaa, mutta kevytyrittäjänä sinun ei onneksi tarvitse näillä asioilla päätäsi liiemmin vaivata. Kevytyrittäjä verotus on loppujen lopuksi kuitenkin kohtalaisen helposti lähestyttävä konsepti. Kevytyrittäjäksi ryhtymistä ei kannata siis pelätä verotuksen vuoksi.

Vaikka kevytyrittäjä ei itse joudukaan veroja manuaalisesti maksamaan, on verotuksen ymmärtäminen kuitenkin pitkässä juoksussa varsin hyödyllistä. Esimerkiksi kevytyrittäjän verovähennykset saattavat poikia huomattavia helpotuksia, joiden rahallinen arvo voi olla kokonaisuutta katsoen erittäin merkittävä. Aiheeseen pääset tutustumaan tarkemmin alapuolelta löytyvästä artikkelista.

Kevytyrittäjyys verot – mitä minun tarvitsee / ei tarvitse maksaa?

Kevytyrittäjä verotus on helpoiten ymmärrettävissä, kun tarkastellaan mitä termi “kevytyrittäjyys” oikeastaan tarkoittaa. Kevytyrittäjyyttä ei toistaiseksi Suomen laissa vielä virallisesti tunnisteta, vaan kyseessä on markkinoinnillisiin tarkoituksiin käytettävä kutsumanimi.

Virallisesti Verohallinto tulkitsee kevytyrittäjän olevan yksityishenkilö, jonka palkasta vähennetään normaalisti ennakonpidätyksen mukaiset verot – ihan kuin saisit normaalisti palkkaa, FREE!:n ollessa palkanmaksajasi. Vaikka sana “yrittäjä” tästä klausuulista löytyykin, kannattaa huomioida, että yrittäjän verotus ei siis ole täysin sama kuin kevytyrittäjän verotus.

Veron lopullinen summa määräytyy toimittamasi verokortin mukaan. Verokorttia laskiessa kannattaa ottaa huomioon, että kevytyrittäjänä ansaitsemasi ansiotulo lisätään mahdollisen päivätyösi ansiotuloihin, jolloin verotus toimii progressiivisesti.

Mikäli tienaat sivutoimisena kevytyrittäjänä 10 000€ ja palkkatöistäsi 50 000€, verotettava ansiotulosi on yhteensä 60 000€. Eli “sivutoiminen yrittäjä verotus” on nykypäivänä väärä termi – kaikki on yhdellä ja samalla verokortilla tapahtuvaa toimintaa!

Kevytyrittäjä verotus on siis onneksemme hieman yksinkertaisempi miltä se kuulostaa. Suomalaisten epätietoisuutta aiheesta kertoo jotakin jo se, että tähän liittyen mm. Googlesta etsitään valtavasti tietoa mm. seuraavilla hakusanoilla:

 • Kevytyrittäjä verotus
 • Yrittäjän verotus 2021
 • Kevytyrittäjä ennakkovero
 • Kevyt yrittäjä verotus

Kevytyrittäjä veroilmoitus – mistä saan verovähennyksiä?

Kevytyrittäjä verotus sekä siihen liittyvät verovähennykset toimivat hyvänä esimerkkinä häilyvästä rajasta, jossa y-tunnuksella yrittäviä henkilöitä kohdellaan samankaltaisella tavalla, kuin kevytyrittäjiäkin. FREE! Kevytyrittäjä on oikeutettu vähentämään verotuksessaan työstä aiheutuvia kuluja.

Työhuonevähennyksen lisäksi vähennettäviä kuluja ovat esimerkiksi työhön käytettävien työkalujen hankinta (tietokoneet, puhelimet, jne.). FREE! maksaa sinulle myös kulutositteita vastaan muita kuluja, sekä kilometrikorvauksia.

Tuloverolain 29 §:n mukaan verovelvollisella on oikeus vähentää tuloistaan niiden hankkimisesta tai säilyttämisestä johtuneet menot (luonnolliset vähennykset). Säännös sisältää kulujen vähennysoikeuden yleisen periaatteen.” -Vero.fi

ALV-vähennyksistä ei kevytyrittäjä pääse nauttimaan, sillä käytössäsi ei ole omaa y-tunnusta. Kun laskutat FREE!:n kautta, käytät myös Free-Laskutus OY:n y-tunnusta.

Mikäli lain koukerot kiinnostavat ja haluat paneutua asiaan tarkemmin, kannattaa käydä tutustumassa Vero.fi -osoitteesta löytyvään aihekokonaisuuteen.

(Siellä ei erikseen mainita sanaa “kevytyrittäjä”, mutta samaa lakia kuitenkin sovelletaan.)

Kuinka kevytyrittäjä hoitaa veroasiansa?

Hyvä kysymys, tässä vaiheessa kannattaa toimia nopeasti. Usko meitä, tiedämme kyllä miltä houkutus tässä kohtaa tuntuu. Tekisi mieli nostaa isoa liksaa pienellä veroprosentilla, eikö vain? Ajatus juoksee tässä monella kevytyrittäjällä täysin samalla tavalla, mutta kannattaa kuitenkin katsoa asiaa tulevaisuuden kannalta. Veroja kun ei pääse karkuun, vaan jossain vaiheessa ne lankeaa joka tapauksessa maksettavaksi.

Mikäli tulosi äkillisesti nousevat, kannattaa nopealla aikataululla käydä muuttamassa verokorttisi tulorajaa isommaksi (eli veroprosenttisi nousee myös siinä samalla), jotta et joudu myöhemmin hankaluuksiin. Samaa logiikkaa kannattaa toki käyttää mikäli ansiotulosi jostain syystä putoaisivat dramaattisesti. Voit pienentää veroprosenttiasi laskemalla tulorajasi uudelleen (pienemmäksi).

Pähkinänkuoressa:

 1. Ennakoi aina ansiotulosi yläkanttiin, mikäli mahdollista
 2. Reagoi nopeasti, ja tee tarvittavat muutokset verokorttiisi
 3. Mikäli kevytyrittäjyys verotus aiheuttaa ylimääräistä päänvaivaa, kysy apua live-chatistamme

Loppusanat

Kas näin. Kevytyrittäjyys ja verotus – ei se loppujen lopuksi niin vaikeaa ollutkaan! Kannattaa aina muistaa, että et ole asiasi kanssa yksin, vaan FREE!:n työelämään ja kevytyrittäjyyteen erikoistuneet ammattilaiset ovat aina apunasi. Vaikka suurin osa verotukseen liittyvistä asioista tapahtuukin palvelumme ulkopuolella (OmaVero), autamme sinua mielellämme kevytyrittäjän verotukseen liittyvissä kysymyksissä (sekä tietysti muissakin!). 

Kannattaa myös tutustua muihinkin artikkeleihimme, jossa käymme järjestelmällisesti läpi kaikkea kevytyrittäjyyteen liittyvää. Tässä esimerkkinä mm. kattava tietopaketti, aiheena kevytyrittäjyys työttömyysturva.

Usein kysyttyä

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Miten kevytyrittäjä maksaa veroja?

  Kevytyrittäjä maksaa veroja ansiotuloina. Kevytyrittäjä on siis itse vastuussa omista veroistaan, mutta maksut tapahtuvat automaattisesti FREE!:n toimesta. Toimita verokorttisi palveluumme, ja hoidamme ennakkopidätykset puolestasi. Helppoa kuin mikä.

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Mitä kannattaa kevytyrittäjä verotus -konseptista opetella?

  Vaikka verojen ymmärtäminen ei olekaan edellytys menestyvälle kevytyrittämiselle, kannattaa ainakin kevytyrittäjän verovähennyksiin tutustua huolella, sillä pienistä puroista kasvaa ajan myötä iso virta. Käytä siis verovähennykset hyödyksesi, sillä niiden taloudelliset hyödyt ovat merkittäviä.

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Mitä veroja yrittäjä maksaa?

  Yrittäjän verotus on hieman työläämpi aihealue, sillä siinä missä kevytyrittäjän verotusta hoidetaan käytännössä automaattisesti, joutuu omalla y-tunnuksella operoiva yrittäjä näkemään hieman enemmän vaivaa verojensa maksussa. Yrittäjän verot määräytyvät useimmiten toimialan mukaan, mutta pääsääntöisesti näihin kuuluu mm. ansiotulovero, yhteisövero sekä arvonlisävero (ALV).

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Miten kevytyrittäjän verovähennykset lasketaan?

  Kevytyrittäjän verovähennykset kannattaa arvioida jo verokorttia tilatessasi, sillä näin sinulla on mahdollisuus vaikuttaa jo kuluvan vuoden vähennyksiin (veroprosenttisi pienenee). Kevytyrittäjän verovähennykset hoidetaan OmaVero -palvelussa.

Mietityttääkö?

Anna asiantuntijamme auttaa sinua joko
chatissa, puhelimitse tai sähköpostitse.

0203 323 45 (ma-pe 9-17)
asiakaspalvelu@free.fi

free kevytyrittäjyys

AVAA TILI

Kokeilemalla asiat selviää. Rekisteröityminen kevytyrittäjyyspalveluumme on ilmaista eikä se sido sinua mihinkään.

free.fi kevytyrittäjyys