Kevytyrittäjä ja starttiraha

Lukuaika: n. 3 minuuttia
Yrittäjyyskoulu  »  Liiketoiminnan aloittaminen   »   Kevytyrittäjä ja starttiraha

Saako kevytyrittäjä starttirahaa?

  • Kevytyrittäjä ei pääsääntöisesti saa starttirahaa.
  • Starttirahaa varten pitää perustaa yritys Y-tunnuksineen – mutta ei etukäteen.
  • Starttirahaa ei saa sivutoimiseen yrittämiseen.

Kevytyrittäjyys on myös useimmiten luonteeltaan sivutoimista, ja starttiraha on tarkoitettu päätoimisille yrittäjille. Aikaisempi kevytyrittäjyys ei ole este starttirahan saamiselle, jos päädyt perustamaan uuden yrityksen. 

HUOM! Hae starttirahaa jo ennen yrityksen virallista perustamista ja Y-tunnuksen hankkimista, jos päätät ryhtyä päätoimiseksi yrittäjäksi.

Miksi kevytyrittäjä ei saa starttirahaa?

Kevytyrittäjäksi kutsutaan tavallisesti ihmistä, joka laskuttaa työstään yksityishenkilönä laskutuspalvelun kautta, laskutuspalvelun Y-tunnuksella. 

Kevytyrittäjä ei siis perusta yritystä tai toiminimeä, eikä hänellä ole omaa Y-tunnusta. Tästä seuraa myös se, ettei hänen tarvitse hoitaa yrityksen paperitöitä, tilittää veroja omatoimisesti, eikä hän ole kirjanpitovelvollinen.

Voisikin siis sanoa, että syyt, jotka tekevät kevytyrittämisestä niin helppoa, rajaavat samalla oikeutta starttirahaan. Starttirahan saamiseen on myös muutamia muita kriteereitä, joita käsitellään alempana tekstissä.

Starttirahaa toiminimiyrittäjälle?

Toiminimiyrittäjäksi ryhtyessäsi voit olla oikeutettu starttirahaan, mikäli muut ehdot täyttyvät. 

Aikaisempi kevytyrittäjyys ei ole este starttirahan saamiselle. 

Päinvastoin – jos sivutoiminen kevytyrittäminen näyttää sujuvan, pärjäät todennäköisemmin myös päätoimisena yrittäjänä. Riittävät valmiudet yrittäjyyteen taas ovat TE-toimiston kannalta yksi kriteeri starttirahan saamiselle.

Voit siis rauhassa kokeilla siipiäsi kevytyrittäjänä ja testata liikeideaa.

On kuitenkin hyvä huomata, että “liian hyvin menestynyt”, jo toimeentulonsa yrittäjyyden varaan rakentanut kevytyrittäjä voi yrittäjäksi hypätessään jäädä vaille starttirahaa. Jos TE-toimisto katsoo, että toimeentulo yrittäjänä on jo alusta asti turvattu, ei starttirahaa välttämättä myönnetä.

Kuka voi saada starttirahaa?

Starttiraha on tarkoitettu uuden, päätoimisen yrittäjän toimeentulon turvaamiseen. 

Tärkeimmät kriteerit starttirahan saamiselle:

  • Starttiraha on haettu jo ennen yrityksen perustamista.
  • Liiketoiminnasta tulisi yrittäjän päätoiminen työ.
  • Liikeidea on kannattava. 
  • Hakijalla on riittävät valmiudet yrittäjyyteen.
  • Starttiraha on toimeentulon kannalta tarpeellinen (eli et esim. ole saamassa toimeentuloa yrityksestäsi jo heti aloitettuasi)
  • Hakija ei saa palkkatuloa tai tukia muualta.
  • Ala ei ole paikallisesti kovin kilpailtu (kuten kahvila, kampaamo tms. – starttirahan voidaan katsoa vääristävän kilpailutilannetta, joten sitä ei aina myönnetä.)

Miten starttirahaa haetaan?

  1. ÄLÄ perusta yritystä heti-juuri-nyt!

Vaikka toiminimiyrittäjäksi ryhtyminen onnistuu supernopeasti, malta vielä hetki mielesi: et saa starttirahaa, jos yritystoiminta on jo alkanut. 

  1. Ole yhteydessä yritysneuvojaan.

Yritys-Suomi-palvelusta saat lisätietoa ja vastauksia kysymyksiisi sekä kuulet ajantasaiset ohjeet yrityksen perustamiseen ja starttirahan hakemiseen. Yritys-Suomi-palvelut löydät täältä.

  1. Varaa aika TE-toimistosta.

Ota yhteyttä jo suunnitteluvaiheessa TE-toimistoon ja varaa aika keskustelua varten. Jätä yhteydenottopyyntö henkilöasiakkaan Oma Asiointi -palvelun kautta (Aloittavan yrittäjän palvelut).

  1. Valmistaudu huolella TE-toimiston tapaamiseen.

Punnitsette TE-toimiston asiantuntijan kanssa mm. näitä kysymyksiä:

  • Liikeidea ja sen menestymismahdollisuudet
  • Alan ja paikkakunnan kilpailutilanne
  • Henkilökohtaiset valmiutesi yrittäjyyteen
  • Tuen tarve, kun starttaat yrityksesi toiminnan.

Mitä perusteellisemmin olet näitä asioita pohtinut etukäteen, sitä hedelmällisempi keskustelu on odotettavissa!

  1. Hae starttirahaa.

Starttirahahakemuksen löydät samasta Oma Asiointi -palvelusta, josta varaat ajan TE-toimistoon.

Hakemuksessa kerrot mm. yrityksesi rahoitusasioista ja kuvailet toimintasuunnitelmaa.

  1. Odota, että TE-toimisto tekee päätöksen.

TE-toimisto päättää, saatko starttirahaa. Jos starttiraha myönnetään, tulet tekemään sen saamiseksi vielä maksatushakemuksen, jonka perusteella maksu saapuu.

Kannattaako starttirahaa hakea?

Starttirahan suuruus vuonna 2023 on noin 740 €/kk (brutto) eli 37,21 € jokaiselta arkipäivältä, eikä starttirahakauden aikana voi vastaanottaa työttömyyspäivärahaa tai opintotukea. Myös riittävä palkkatulo voi estää starttirahan saamisen.

Ainoastaan starttirahan saamisen vuoksi ei yritystä kannata perustaa, mutta jos olet aidosti tähtäämässä yrittäjäksi, muutaman kuukauden sinnittely starttirahalla voi maksaa itsensä myöhemmin takaisin.

Yritystoiminnan aloittamisen voi rahoittaa myös muilla tavoilla. Voit esimerkiksi kerätä pesämunaa kevytyrittäjänä työn ohessa tai hakea rahoitusta ulkopuolelta lainan tai joukkorahoituksen muodossa.

Kevytyrittäjäksi voit ryhtyä vaikka saman tien.

Palveluun rekisteröityminen vie pari minuuttia ja on ilmaista. Meille ei tarvitse maksaa mitään ennakkoon – veloitamme palvelumaksun vasta, kun asiakkaasi maksaa laskun.

FREE.fi Whatsapp