Rakennusmiehen palkka kevytyrittäjänä

Lukuaika: n. 1 minuutti
Yrittäjyyskoulu  »  Taloushallinto   »   Rakennusmiehen palkka kevytyrittäjänä

Rakennusalalla työskentelee monipuolisesti rakentamisen ammattilaisia. Työmailla voi samanaikaisesti toimia niin työsuhteisia, toiminimiyrittäjiä kuin kevytyrittäjiäkin. Alihankinta on yleistä rakennusalalla. Kuten millä tahansa alalla, yrittäjyyteen ei kuitenkaan pidä painostaa. Pakkoyrittäjyys on kaikissa tapauksissa tuomittavaa. On myös tärkeää kohdella kaikkia työnteon muotoja edustavia tasavertaisesti. Yrittäjyys rakennusalalla – esimerkiksi rakennusmiehenä tai kirvesmiehenä – on mahdollista myös kevytyrittäjänä. Tällöin laskutat rakennuttajaa laskutuspalvelun kautta, etkä joudu huolehtimaan kirjanpidosta tai muista yrittäjän paperitöistä.

Korkeampi palkka kevytyrittäjänä

Työntekijänä toimivan rakennusmiehen palkka on sidottu työehtosopimukseen. Vuoro- ja työkokemuslisät nostavat rakennusmiehen tuntipalkkaa. Rakennusalan kevytyrittäjä toimii käytännössä kuin yrittäjä, vaikka hänellä ei ole Y-tunnusta. Kevytyrittäjä on siis vapaa hinnoittelemaan oman työnsä ja sitä myötä myös palkkansa. Hinnoittelusta, kuten muustakin toimeksiantoon liittyvästä sovitaan yhdessä asiakkaan kanssa laaditussa toimeksiantosopimuksessa. Kevytyrittäjänä voit nostaa palkkaa, kun asiakas on maksanut laskun. Kevytyrittäjyys rakennusalalla on kannattavaa silloin, kun investointeja on vähän. Jos kuitenkin joudut tekemään suurempia hankintoja yritystoiminnassasi ja haluat tehdä verovähennyksiä, voi toiminimiyrittäjyys olla parempi vaihtoehto. Kuten kevytyrittäjänäkin, myös toiminimiyrittäjänä nostat palkkaa yksityisottoina aina halutessasi.

Apua hinnoitteluun

Kaipaatko apua palkan muodostamiseen rakennusalan yrittäjänä? Tee kartoitus omasta osaamisestasi liiketoimintasuunnitelman avulla ja lue FREE.fi:n vinkit oma työn hinnoitteluun.

FREE.fi Whatsapp