Rakennusalan YEL, sosiaaliturva ja eläke

3.5.2022 | FREEkly news, Rakennusala

Itsensätyöllistäjän sosiaaliturvana toimii Yrittäjän eläkevakuutus. YEL-vakuutus on pakollinen vakuutus yrittäjälle. Olet YEL-velvollinen, jos

  • Olet kevyt- tai toiminimiyrittäjä
  • Olet 18-69-vuotias
  • Arvioitu vuotuinen työtulosi on vähintään 8 575,45 euroa (v. 2023)
  • Työskentelysi kestää yli neljä kuukautta

Yrittäjä huolehtii pakollisesta eläketurvasta itse. Kun käytät FREE.fi:n palvelua, voit hakea ja maksaa YEL-vakuutuksen meidän kauttamme, jolloin FREE.fi maksaa YEL-vakuutusmaksusi palkastasi. Itsensätyöllistäjän on otettava eläkevakuutus viimeistään kuuden kuukauden kuluessa yritystoiminnan alkamisesta.

YEL-työtulon määrittäminen

Eläke, sosiaaliturva ja maksettavat eläkemaksut riippuvat YEL-työtulosta, joka määritellään vuositasolla. YEL-työtulo vastaa työpanoksesi rahallista arvoa, joka ei suoraan tarkoita verotettavia tuloja tai itsellesi maksamaa palkkaa. Apua YEL-työtulon arvioimiseen saat Varman nettisivuilta. Voit laskea Varman YEL-laskurilla YEL-työtulon vaikutuksen sosiaaliturvaasi ja arvioida vakuutusmaksujesi määrää.

Työtulossa huomioidaan

  • työskentelytuntien määrä
  • yritystoiminnan liikevaihto
  • yritystoiminnan mahdollinen kausiluonteisuus

YEL-vakuutusmaksut

Maksu riippuu vakuutuksessa arvioidusta ja vakuutusyhtiön vahvistamasta YEL-työtulosta. Mitä enemmän maksat, sitä suuremman eläkkeen saat. YEL-vakuutus vaikuttaa myös sairauspäivärahaan ja toimii yrittäjän turvana työttömyyden varalta. Jotta voit saada yrittäjän työttömyysturvaa, tulee YEL-työtulosi olla vähintään ​​13 573 euroa (v. 2022). Yrittäjän tulee myös kuulua Yrittäjäkassaan tai ottaa lisäturvavakuutus. Vakuutusmaksun voi laittaa verovähennyksiin eli se pienentää veronalaisen tulon määrää. Voit myös laskea sen niin, että YEL-vakuutusmaksujen nettokustannus on ennakonpidätys-%:n verran alempi: esim. 7 500€ (YEL vuosimaksut) x 25% (ennakonpidätys) = 6 000€ netto.

YEL-vakuutetuilla yrittäjillä omavastuuaika on sairastumispäivä, eli Kelan korvausta voi hakea toisesta sairaspäivästä eteenpäin. Sairauspäivärahan määrä perustuu YEL-vuosituloon. Sairauspäivärahaa maksetaan yleensä enintään 300 arkipäivältä eli noin vuoden ajan. Tämän jälkeen sairaudesta maksetaan sairauspäivärahaa yleensä vasta, kun olet ollut vuoden työkykyinen.

YEL-vuositaso ja Kelan maksamat korvaukset

Alla oletuksena on, että yrittäjän eläkettä on maksettu jo 13 kuukauden ajan ja kyseessä ei ole aloittava yrittäjän alennettu vuosimaksu, vaan 24,1% YEL-vuositasosta. Aloittava yrittäjä maksaa 18,8% ensimmäiset neljä vuotta.

Kaikki ylläolevat luvut ovat arvioita Kelan ja vakuutusyhtiö Ilmarisen laskureita käyttäen. Määriin voi vaikuttaa myös mahdollisesti maksettavat etuudet, muut tulot ja aikaisemmin maksetut eläkemaksut.

Lisää luettavaa

Nimeni on FREE.fi, olen 5-vuotias
24.5.2022

Nimeni on FREE.fi, olen 5-vuotias

https://youtu.be/LEo3GkSc5Xc FREE.fi juhlii tänä vuonna 5-vuotis syntymäpäiviään. FREE.fi aloitti toimintansa 1.5.2017...

AVAA TILI

Kokeilemalla asiat selviää. Rekisteröityminen kevytyrittäjyyspalveluumme on ilmaista eikä se sido sinua mihinkään.

BaronaFenniaVarmaLuotettava kumppaniVastuullinen toimijaBravedo
FREE.fi Whatsapp