Liiketoimintasuunnitelmassa yrityksen toiminta esitetään kirjallisessa muodossa, joka ensisijaisesti luodaan itse yrittäjää varten. Toiminimiyrittäjiltä liiketoimintasuunnitelma vaaditaan esitettäväksi esimerkiksi starttirahaa hakiessa. Kun yritystoiminta kehittyy, liiketoimintasuunnitelmaa tulee päivittää.
Liiketoimintasuunnitelman hyödyt kevytyrittäjälle
Vinkit liiketoimintasuunnitelman laatimiseen
2. Jokainen liiketoimintasuunnitelma on erilainen ja se on ensisijaisesti olemassa yrittäjää varten. Siksi suunnitelmassa on hyvä priorisoida niitä osia, jotka yrittäjä itse kokee tärkeiksi.
3. Taustatyön tekeminen sujuvoittaa liiketoimintasuunnitelman tekemistä. Tiedonhakua tarvitaan esimerkiksi asiakkaiden ja kilpailijoiden tunnistamisessa.
Kevytyrittäjän liiketoimintasuunnitelma -ohje
2. Pohdi omaa osaamistasi ja kuvaile omia taitojasi. Mikä on lähtötilanteesi yrittäjäksi ryhtyessäsi? Millaista osaamista, koulutusta tai kokemusta olet jo kerryttänyt?
3. Kirjaa ylös tämänhetkiset vahvuutesi, heikkoutesi, mahdollisuutesi sekä uhkasi. Tätä kutsutaan SWOT-analyysiksi, jonka avulla voi peilata nykytilaa tulevaisuuden tavoitteisiin. Ovatko heikkoudet mahdollisia selättää tai muuttaa vahvuuksiksi? Miten varautua mahdollisiin uhkiin?
4. Kuvaile seuraavaksi, mitä tarjoat asiakkaille toiminimi- tai kevytyrittäjänä. Millaista tuotetta tai palvelua myyt ja mitä hyötyä siitä on asiakkaallesi? Tee myös alustava katsaus hinnoitteluun ja laske oman työsi hinta FREE.fi:n laskurilla.
5. Tunnista kohderyhmäsi. Pohdi, kenelle myyt tuotettasi tai palveluasi? Millainen on ideaaliasiakkaasi ja kuinka paljon heitä on? Ota myös erityisesti huomioon asiakkaidesi tarpeet. Segmentoi yrityksellesi potentiaalisimmat kohderyhmät ja luo fiktiivinen asiakaspersoona jokaista asiakassegmenttiä kohden.
6. Tee markkinointisuunnitelma. (Löydät ohjeet sen laatimiseen täältä.)
7. Tunnista toimintaympäristösi. Ketkä ovat kilpailijoitasi? Miten erottaudut eli mikä on kilpailuetusi?
8. Määrittele visiosi, eli näkemystäsi tavoitetilasta toiminimi- tai kevytyrittäjänä pitkällä tähtäimellä. Vision on tarkoitus näyttää suuntaa ja olla tavoitettavissa.