Kevytyrittäjä, muistathan pitää lomaa?

20.12.2019

Sinäkin olet varmaan joskus kuullut yrittäjän suusta “Olen aina töissä.” lausahduksen. Lauseessa on perää, sillä yrittäjien sekä kevytyrittäjien työ on usein melko itseohjautuvaa ja työajat määritellään melko itsenäisesti. Työaikojen määrittämisen vapaudessa on kuitenkin kääntöpuolensa, sillä kukaan ei ole valvomassa, onko esimerkiksi oman työn hinnoittelussa otettu huomioon lomapäivät, joihin myös yrittäjillä sekä kevytyrittäjillä on oikeus.

Hyvin suunniteltu vuosi on kuin valmiiksi järjestetty loma

On työtehon sekä liiketoiminnan kannalta tärkeää, että myös lomiin satsataan. Meihin on iskostettu ajatus siitä, että on vain “pakko jaksaa”. Rima sille, että itsensätyöllistäjä tai yrittäjä heittäytyy lomalle voi olla korkea, mutta liiallinen työnteko, stressi sekä palautumisen puute voivat johtaa terveydellisiin ongelmiin, joka ei ole kannattavaa kenellekään.

Kevytyrittäjän sekä yrittäjän on huomioitava loman tarve taloudellisesta näkökulmasta. Suunnittele hyvissä ajoin työhösi kuluva aika ja hinnoittele palvelusi realistisesti, jotta et joudu enää myöhemmin pyytämään asiakkaalta lisää rahaa.

Jos toiveena on pitää esimerkiksi kuukauden mittainen loma, kannattaa hinnoittelussa ottaa heti lähtökohdaksi, että koko vuoden palkka tulisi ansaita 11 kuukauden aikana. Näin voit tavallaan maksaa itsellesi palkkaa myös lomasi ajan.

Ole itsesi herra!

Päätä ja suunnittele hyvissä ajoin, milloin pidät lomaa. Näin voit ennakoida kaiken valmiiksi ja ilmoittaa lomastasi kaikille tahoille, joita se koskettaa, kuten työntekijöillesi tai yhteistyökumppaneillesi.

Muista kuitenkin, ettei maailman tarvitse olla valmis ennen lomaa. Siksi olisi hyvä, jos teet listan asioista, jotka jäivät kesken ennen lomaa ja palaat näihin heti lomalta tultuasi.

Vaikka kevytyrittäjyys mahdollistaa sen, että saamme tehdä juuri sitä mitä haluamme, mutta sitä suuremmalla syyllä, on välillä hyvä myös hengähtää. Jos olet esimerkiksi tehnyt harrastuksesta ammatin kevytyrittäjyyden avulla, muista suunnitella lomallesi ihan jotain muuta puuhaa.

Etätöiden määrä kasvaa työelämän digitalisoitumisen myötä ja madaltaa kynnystä tarttua työntekoon myös lomalla. Hyllytä kännykkäsi ainakin hetkellisesti lomasi ajaksi ja tuijota mieluummin ruudun sijasta vaikkapa seinään. Jos lomalla mieleesi tulee töihin liittyviä asioita, kirjaa ne ylös ja voit palata näihin myöhemmin. Jos taas olet yrittäjä ja toimialasi on kiireisimmillään juhlapyhien aikaan, ota rohkeasti lomatyöntekijöitä käyttöösi tai esimerkiksi kevytyrittäjä, jonka voit kouluttaa ennen lomaasi.

Näiden mietteiden saattelemana, toivotamme rentoa ja levollista mieltä kaikkien yrittäjien sekä kevytyrittäjien lomaan! 🙂

Sanna

Sanna

sanna@freelaskutus.fi

Sanna on kirjoittaja, joka ammentaa inspiraatiota ihmismielestä sekä uusista viestinnän ja työelämän ilmiöistä. Erilaiset sanamuodot ja kieliopin kiekurat motivoivat työnteossa ja vapaa-aikana kiikarissa ovat live keikat sekä vintage-liikkeet.

Feel FREE! to start

Tästä pääset helposti aloittamaan matkasi kevytyrittäjänä ilman riskejä ja sitoutumista.

More FREE!kly news

Changing the way you work – Tutustu FREE!:n operatiiviseen johtajaan!

Brändimuutoksen myötä FREE!:llä on tapahtunut paljon myllerrystä sekä kasvua ja uusia henkilöitä on rekrytoitu mukaan rakentamaan fiksumpaa työelämää. Operatiivisen johtajan saappaisiin onkin hypännyt Emil Kylämarkula.  Kuka on Emil? Kriisiaikoina tarvitaan luovuutta...

Onko sinut lomautettu? – Nyt on hyvä aika kokeilla jotain uutta!

Koronan aiheuttaman poikkeustilan myötä monien toimialojen yrittäjät ovat joutuneet lomauttamaan henkilöstöään tilapäisesti vähentyneiden töiden sekä taloudellisten hankaluuksien vuoksi. Lomautetuksi tulemiseen liittyy aina ikäviä tunteita, kuten pelkoa...

FREE! on nyt FREE!

 Free-Laskutus teki brändiuudistuksen, joka toteutettiin 4.4.2020. Uudistuksen myötä Free-Laskutus, Free-Kevytyrittäjä ja Free-Talent tottelevat jokainen nimeä sekä kirjoitusasua FREE!.      Työelämän edelläkävijä, Rebel ja Banaanihousut!? Tervetuloa...

FREE-Laskutus Oy

Perhonkatu 6 A, 4. krs
00100 Helsinki
Tietosuoja- ja rekisteriseloste

Myynti
0203 323 46 (ark. 9-17)
myynti@free.fi

Asiakaspalvelu

0203 323 45 (ark. 9-17)
CHAT (ark. 9-20)
asiakaspalvelu@free.fi