Kirjaudu sisään

Kevytyrittäjä, muistathan pitää lomaa?

20.12.2019

Sinäkin olet varmaan joskus kuullut yrittäjän suusta “Olen aina töissä.” lausahduksen. Lauseessa on perää, sillä yrittäjien sekä kevytyrittäjien työ on usein melko itseohjautuvaa ja työajat määritellään melko itsenäisesti. Työaikojen määrittämisen vapaudessa on kuitenkin kääntöpuolensa, sillä kukaan ei ole valvomassa, onko esimerkiksi oman työn hinnoittelussa otettu huomioon lomapäivät, joihin myös yrittäjillä sekä kevytyrittäjillä on oikeus.

Hyvin suunniteltu vuosi on kuin valmiiksi järjestetty loma

On työtehon sekä liiketoiminnan kannalta tärkeää, että myös lomiin satsataan. Meihin on iskostettu ajatus siitä, että on vain “pakko jaksaa”. Rima sille, että itsensätyöllistäjä tai yrittäjä heittäytyy lomalle voi olla korkea, mutta liiallinen työnteko, stressi sekä palautumisen puute voivat johtaa terveydellisiin ongelmiin, joka ei ole kannattavaa kenellekään.

Kevytyrittäjän sekä yrittäjän on huomioitava loman tarve taloudellisesta näkökulmasta. Suunnittele hyvissä ajoin työhösi kuluva aika ja hinnoittele palvelusi realistisesti, jotta et joudu enää myöhemmin pyytämään asiakkaalta lisää rahaa.

Jos toiveena on pitää esimerkiksi kuukauden mittainen loma, kannattaa hinnoittelussa ottaa heti lähtökohdaksi, että koko vuoden palkka tulisi ansaita 11 kuukauden aikana. Näin voit tavallaan maksaa itsellesi palkkaa myös lomasi ajan.

Ole itsesi herra!

Päätä ja suunnittele hyvissä ajoin, milloin pidät lomaa. Näin voit ennakoida kaiken valmiiksi ja ilmoittaa lomastasi kaikille tahoille, joita se koskettaa, kuten työntekijöillesi tai yhteistyökumppaneillesi.

Muista kuitenkin, ettei maailman tarvitse olla valmis ennen lomaa. Siksi olisi hyvä, jos teet listan asioista, jotka jäivät kesken ennen lomaa ja palaat näihin heti lomalta tultuasi.

Vaikka kevytyrittäjyys mahdollistaa sen, että saamme tehdä juuri sitä mitä haluamme, mutta sitä suuremmalla syyllä, on välillä hyvä myös hengähtää. Jos olet esimerkiksi tehnyt harrastuksesta ammatin kevytyrittäjyyden avulla, muista suunnitella lomallesi ihan jotain muuta puuhaa.

Etätöiden määrä kasvaa työelämän digitalisoitumisen myötä ja madaltaa kynnystä tarttua työntekoon myös lomalla. Hyllytä kännykkäsi ainakin hetkellisesti lomasi ajaksi ja tuijota mieluummin ruudun sijasta vaikkapa seinään. Jos lomalla mieleesi tulee töihin liittyviä asioita, kirjaa ne ylös ja voit palata näihin myöhemmin. Jos taas olet yrittäjä ja toimialasi on kiireisimmillään juhlapyhien aikaan, ota rohkeasti lomatyöntekijöitä käyttöösi tai esimerkiksi kevytyrittäjä, jonka voit kouluttaa ennen lomaasi.

Näiden mietteiden saattelemana, toivotamme rentoa ja levollista mieltä kaikkien yrittäjien sekä kevytyrittäjien lomaan! 🙂

Sanna

Sanna

sanna@freelaskutus.fi

Sanna on kirjoittaja, joka ammentaa inspiraatiota ihmismielestä sekä uusista viestinnän ja työelämän ilmiöistä. Erilaiset sanamuodot ja kieliopin kiekurat motivoivat työnteossa ja vapaa-aikana kiikarissa ovat live keikat sekä vintage-liikkeet.

Feel FREE! to start

Tästä pääset helposti aloittamaan matkasi kevytyrittäjänä ilman riskejä ja sitoutumista.

Rekisteröidy facebookilla

More FREE!kly news

FREE! on saanut uuden sijoittajan.

Eikä muuten ihan minkä tahansa sijoittajan, vaan Suomen suurimman henkilöstöpalveluyrityksen Baronan. Alla olevasta tiedotteesta voitte lukea tästä uudesta perheenjäsenestämme hieman lisää. Tervetuloa mukaan muuttamaan työelämää entistä fiksummaksi kanssamme...

Ajatuksia maailman onnellisimmasta maasta ja sen leipäjonoista

Vuosi 2020 on ollut ihmeellinen vuosi kaikin puolin. Valtava määrä yritysten henkilökuntaa ja omistajia kärsi poikkeusoloista ja kärsii edelleen. On myös yrityksiä, jotka ovat pandemiasta huolimatta pystyneet kääntämään kasvukäyrät ylöspäin. FREE.fi lukeutuu tähän...

FREE-Laskutus Oy

Perhonkatu 6 A, 4. krs
00100 Helsinki
Y-tunnus: 2768169-4
Tietosuoja- ja rekisteriseloste

Asiakaspalvelu

0203 323 45 (ark. 9-17)
CHAT (ark. 9-20)
asiakaspalvelu@free.fi

Myynti
0203 323 46 (ark. 9-17)
myynti@free.fi

WordPress Video Lightbox Plugin