Business Finlandin tuki auttaa ostopalveluihin kohdistettuna yrittäjiä sekä välillisesti myös kevytyrittäjiä

Lukuaika: n. 2 minuuttia
Business Finlandin tuki auttaa ostopalveluihin kohdistettuna yrittäjiä sekä välillisesti myös kevytyrittäjiä
Ajankohtaista  »  Business Finlandin tuki auttaa ostopalveluihin kohdistettuna yrittäjiä sekä välillisesti myös kevytyrittäjiä

Korona, tämä yrityksien kirosana, on muuttanut monen yrittäjän elämän taistelukentäksi. Moni yrittäjä on menettänyt toimeentulonsa koronakriisin johdosta ja konkurssin uhka on suuri. Hallitus on esittänyt erilaisia tukia yrityksille ja yrittäjille, nyt viimeisimpänä Helsingin Sanomien ennakkotiedon mukaan miljardin euron suoraa tukea aiemman 200 miljoonan euron sijasta. Suomen Yrittäjät taas ovat esittäneet hallitukselle, että yritykset tarvitsevat yli viiden miljardin euron tukipaketin. Yrittäjät ovat myös ehdottaneet, että valtio ottaisi määräajaksi vastuulleen YEL- ja MyEL -eläkemaksut, jotta sosiaaliturva ei romahda täysin kriisin aikana. 

Mistä valoa tunnelin päähän?

Kriisiaikoina tarvitaan luovuutta sekä uuden luomista

Vaikka erilaisia tukipaketteja kehitetään, monelle yritykselle tämäkään ei ratkaise ongelmaa, kun liiketoiminta tyssää täysin seinään. Tämän takia Business Finland on kehittänyt uuden rahoituksen yrityksille, joiden liiketoiminta kärsii koronaepidemiasta. Rahoitusta ovatkin jo monet yrittäjät hakeneet ja Business Finlandin mukaan hakemuksia saapui viime viikolla saman verran kuin kahden vuoden aikana yhteensä.

 

Business Finlandin avustuksia voivat hakea pk-yritykset, jotka työllistävät 6-250 henkeä ja midcap-yritykset, joissa voi olla yli 250 henkeä töissä, mutta joiden liikevaihto on alle 300 miljoonaa euroa vuodessa.

– On todella hyvä, että valtio tarjoaa tukea. Se mahdollistaa ihmisten pitämisen töissä, uusien innovaatioiden synnyn näin epävarmoina aikoina, sekä luo turvaa yrittäjille, kommentoi yrittäjyyden asiantuntija Henry Klefström.

Rahoituspalveluiden kohteena ovat matkailu ja sen oheispalvelut, luovat ja esittävät alat sekä kaikki toimialat, joiden alihankintaketjuun toimivuuteen koronavirustilanne on vaikuttanut tai vaikuttamassa. Rahoituksen tarkoituksena on keskittyä uuden luomiseen ja sitä on saatavilla kahdenlaista: esiselvitys ja kehittämisrahoitusta. Molempia rahoituksia ei voi hakea saman aikaisesti.

Rahoituksen kannattava kohdentaminen

Rahoitus on tarkoitettu yritykselle uusien liiketoimintojen selvittämiseen ja kehittämiseen poikkeusoloissa. Esiselvitysrahoituksella yritys voi selvittää sekä suunnitella itselleen uusia liiketoimintoja, korvaavia alihankintaketjuja ja tuotannon organisoimista koronan aiheuttamassa häiriötilanteessa ja sen jälkeen. Kehittämisrahoituksella taas voi toteuttaa niitä kehittämistoimenpiteitä, joiden tavoitteena tulee olla yritykselle uusia ratkaisuja tuotteisiin tai tuotantoon liittyen.

Rahoitus voi kohdistua esimerkiksi ostopalveluihin, kuten uusiin kumppanuus- ja alihankintamalleihin. 

-Rahoitusvaroja voi käyttää esimerkiksi tutkimuksiin, työvoiman palkkakustannuksiin tai ostopalveluihin, kuten kevytyrittäjiin, Klefström selventää.

Myös esimerkiksi kahvilayrittäjänä toimiva Klefström on työllistänyt kesäisin mielellään kevytyrittäjiä, joka mahdollistaa helpon paikallisen sopimisen.
Erityisesti koronaviruksen tuomaan työvoimapulaan yritys voi tuen avulla laittaa hyvän kiertämään ja työllistää myös kevytyrittäjiä. Kriittiset ajat vaativat yrittäjiltä kuin pien- ja kevytyrittäjiltäkin yhteen hiileen puhaltamista, jotta kriiseistä selvitään. 

-Kun liiketoiminta on pysähtynyt, on hyvä alkaa tutkimaan yrityksen sisäisiä prosesseja ja rakentaa uusia toimintamalleja. Esimerkiksi ravintolat digitalisoituvat nyt pikavauhtia nopean ympäristön muutoksen takia.Tarjotaan siis sitä, mitä tällä hetkellä tarvitaan, oli se sitten vaikka wc-paperia,  Klefström lisää.

Lue lisää Business Finlandin liiketoiminnan kehitysrahoituksesta häiriötilanteessa täältä. Neuvomme mielellämme yritystäsi kaikkeen kevytyrittäjyyteen liittyvässä pohdinnassa. 

FREE.fi Whatsapp