Kevytyrittäjyys ja ikäraja – nuori kevytyrittäjä

Lukuaika: n. 3 minuuttia
Kevytyrittäjä
Yrittäjyyskoulu  »  Kevytyrittäjille   »   Kevytyrittäjyys ja ikäraja – nuori kevytyrittäjä

Kevytyrittäjyyden ikäraja on 15 vuotta. Kevytyrittäjyyden kautta nuori pääsee tienaamaan mutkattomasti ja työllistämään itse itsensä. Tässä yrittämismuodossa säästytään työnhakuprosessilta ja yrittäjyyteen liittyviltä tylsiltä paperitöiltä, mutta silti taito kantaa vastuuta omasta työstä kasvaa.

Kevytyrittäjänä nuori voi tehdä samoja töitä kuin palkollisenakin. Aloittamiseen tarvitaan vain laskutuspalvelu (kuten FREE.fi), verokortti ja vanhempien suostumus.

Voiko alaikäinen ryhtyä yrittäjäksi? 

Kyllä voi, 15 vuotta täytettyään. Kevytyrittäjyys on alaikäiselle perinteistä yrittäjyyttä mutkattomampi vaihtoehto, sillä verot, kirjanpito ja muut paperihommat jäävät laskutuspalvelulle, eikä yritystä tarvitse erikseen perustaa.

Lue kevytyrittäjyydestä lisää täältä!

Nuori voi työskennellä myös toiminimiyrittäjänä, mutta tällöin vanhempien vastuulla on auttaa yrityksen perustamisessa ja seurata, että verotus ja kirjanpito hoituvat varmasti lain vaatimalla tavalla.

Tarvitaanko vanhempia avuksi?

Kuten edellä todettiin, kevytyrittäjyydessä paperityöt ulkoistetaan laskutuspalvelulle, joten vanhemmille jää vähemmän huolehdittavaa. 

Alle 18-vuotiaan kevytyrittäjän vanhemmilta tarvitaan:

  • kirjallinen suostumus laskutuspalvelun käyttöön
  • seurantaa, jotta työmäärä pysyy kohtuullisena eikä koulunkäynti kärsi
  • alkuun apua hinnoitteluun, laskutuksen ja toimeksiantajien velvoitteiden seurantaan.

Nuori kevytyrittäjä arvostaa varmasti myös rohkaisua ja henkistä tukea. Yrittäminen jännittää monia aikuisiakin, joten kevytyrittäjäksi ryhtyvästä jälkeläisestä on syytä olla ylpeä – ja myös näyttää tämä ylpeys hänelle.

Toimeksiantajan velvollisuudet

Kun työn suorittaja on alaikäinen, työn tilaajan velvollisuutena on:

  • perehdyttää nuori tehtävään
  • valvoa työntekoa 
  • huolehtia siitä, että työ täyttää nuorten työaikoja ja työn raskautta koskevat lakipykälät
  • laatia yhdessä nuoren kanssa toimeksiantosopimus.

Tutustu myös:

Nuori kevytyrittäjä kesätöihin

Kesätöitä on etenkin alaikäisille tarjolla niukasti. Vuosittain yhä useampi nuori innostuu keräämään kesätienestinsä kevytyrittäjänä, ja toisinaan jopa pääsee siten kiinni palkkatöitä parempiin tuloihin.

Vaikka myös kevytyrittäjänuoren työskentely edellyttää valvontaa ja ohjaamista, on yksityishenkilölle usein houkuttelevampaa ostaa kevytyrittäjän työpanosta kuin palkata nuori kesätöihin. Kevytyrittäjän palkkaan liittyvä paperityö, lain vaatima vakuutus ja veronmaksu ovat tällöin laskutuspalvelun kontolla, eikä tilaajan tarvitse niistä huolehtia.

Nuori voi tarjota työpanostaan esimerkiksi alueellisissa someryhmissä tai ilmoittelemalla paikallislehdessä. Pihatöitä tarjoavalle asiakaskuntaa löytyy tyypillisesti omakotialueilta ja pk-yrityksistä, joten myös flyerien jakamista sopivilla alueilla kannattaa harkita.

Miten kevytyrittäjäksi ryhdytään?

Kevytyrittäjäksi ryhtyminen on helppoa. Nuoren kevytyrittäjän kohdalla tarvitaan vain:

  • laskutuspalveluun rekisteröityminen (n. 1 min. työ)
  • vanhempien kirjallinen suostumus
  • verokortin toimittaminen meille.

Varsinaista yritystä ei siis tarvitse perustaa, eikä palvelusta tarvitse maksaa etukäteen mitään. Palvelumaksukin veloitetaan laskusta vasta, kun tilaaja maksaa laskun.

Rekisteröidy sitoumuksetta ja riskittä vaikka heti!

Jos jokin jää mietityttämään, asiantuntijamme vastaavat kysymyksiin. Tavoitat heidät puhelimitse, chatista ja sähköpostilla.

FREE.fi Whatsapp