Kevytyrittäjyys äitiysloma

Lukuaika: n. 3 minuuttia
Yrittäjyyskoulu  »  Yrittäjän sosiaaliturva   »   Kevytyrittäjyys äitiysloma

Äitiys- tai vanhempainvapaalla elämä voi olla varsin vauhdikasta – tai sitten ei. Yleensä elämän tahdin määrittää pieni tulokas. Siinä, missä yksi vauva nukkuu valtaosan vuorokaudesta, toinen tarvitsee vanhempien huomiota hyvinkin intensiivisesti. 

Jos aikaa tuntuu jäävän yllin kyllin ja sitä haluaa käyttää lisätienestin ansaitsemiseen, on kevytyrittäjyys äitiyslomalaiselle varsin joustava ja mutkaton vaihtoehto.

Voiko äitiyslomalla tehdä töitä?

Oikeastaan tämä kysymys äitiyslomalaisen kannattaa esittää ensimmäisenä itselleen. 

Kelan näkökulmasta äitiysloman aikana voi tehdä töitä, eikä siihen muutenkaan ole juridisia esteitä. Työnteko voi kuitenkin vaikuttaa äitiyspäivärahaan, ja on hyvä olla selvillä tähän liittyvistä ehdoista. Ajantasaisimmat tiedot löydät suoraan Kelan sivuilta.

Lisäksi on hyvä miettiä omaa jaksamistaan ja sitoutumistaan: palkkatyölle voi olla vaikeaa sanoa ei, jos nykyinen työnantaja oikein vetoavasti pyytää. 

Pienen lapsen kanssa elämän ennustettavuus saattaa heikentyä, joten työ kannattaa vähintään neuvotella joustavaksi.

Kevytyrittäjyys joustaa elämäntilanteen mukana, joten moni äitiyslomalainen kokee sen itselleen mieluisaksi työskentelytavaksi: kaikki ehdot ja deadlinet voi neuvotella mieleisikseen juuri kuten haluaa.

Saako vanhempainvapaalla tienata?

Kyllä saa, mutta kuten edellisessä kappaleessa mainittiin, tienesti voi rajoittaa päivärahan saamista. Työpäivien ajalta päivärahan saa vähimmäismääräisenä.

Jos työajan voi sopia joustavaksi – kuten kevytyrittäjä aina voi – on työhön mahdollista keskittyä vain sunnuntaisin ja arkipyhinä. Näinä päivinä tehty työ ei vaikuta äitiysrahaan. 

Syy tähän on se, että äitiysrahaa maksetaan vain arkipäiviltä, jotka Kelan silmissä ovat viikonpäivät maanantaista lauantaihin.

Miten äitiyslomalainen voi ryhtyä kevytyrittäjäksi?

Kevytyrittäjäksi ryhtyminen ei vaadi kovin kummoisia toimenpiteitä: palveluumme rekisteröidytään nimellä ja sähköpostiosoitteella, sitten tehdään työsuoritus, lähetetään lasku, niin ikään palvelumme kautta, ja nostetaan palkka. Siinä se.

Palvelumaksuja ei tarvitse nipistää äitiysrahoista, sillä ne veloitetaan vain asiakkaasi jo maksamista laskuista. Palvelumaksun osuus on 4 % laskutettavasta summasta. Koko hinnaston näet täältä.

Papereitakaan ei ole tarpeen pyöritellä, eikä verottajan kanssa sopia puhelintreffejä, sillä kaikki byrokratia jää kevytyrittäjyydessä meille.

Miten tienata rahaa äitiyslomalla?

Äitiyslomalla voi tienata rahaa ihan samoilla tavoilla kuin muulloinkin, mutta moni ymmärrettävästi arvostaa, jos hommat voi tehdä oman kodin rauhassa. Olemme koonneet tänne vinkkejä lisätienestien hankkimiseen kotisohvalta.

Oikeastaan ainoa tehtäviä lain silmissä rajaava tekijä on työsopimukseen sisältyvä kilpailukielto. Se voi rajoittaa paitsi kilpailua nykyisen työnantajan kanssa, myös tämän kanssa kilpaileville yrityksille työskentelyä. 

Jos työsopimuksesta tällainen pykälä löytyy, on varminta joko sopia asiasta työnantajan kanssa erikseen – tai valita suorilta työ, jossa kilpailuasetelmaa ei pääse syntymään.

Vanhemmuus voi tuoda mukanaan myös uudenlaisia yritysideoita. Moni loistava innovaatio on saanut alkunsa, kun äiti tai isä on kohdannut vanhempainvapaalla lapsiarjen ongelmia ja päättänyt keksiä niihin itse ratkaisun. 

Kiinnostuitko kevytyrittäjyydestä, mutta vielä jännittää?

Riittääkö puhtia työntekoon, mutta ei enää kevytyrittämisen käytäntöjen miettimiseen? Ei hätää – maailman paras asiantuntijakaartimme vastaa kysymyksiisi.

Aloittaminen on ilmaista ja riskitöntä, joten päätöstä ei tarvitse turhaan jäädä hautomaan. Kokeile pois – mutta pidä varasi, sillä kevytyrittäjyyden helppous voi viedä mukanaan!

FREE.fi Whatsapp