Kevytyrittäjä verotus ja verovähennysten muistilista 2023

Lukuaika: n. 6 minuuttia
Yrittäjyyskoulu  »  Taloushallinto   »   Kevytyrittäjä verotus ja verovähennysten muistilista 2023

Kevytyrittäjä verotus on suhteellisen helppoa ja tämän artikkelin luettuasi omaat kaikki tarvittavat tiedot kevytyrittäjän verotuksesta sekä verovähennyksistä, etkä joudu verokarhun kynsiin. Olemme koonneet tähän artikkeliin sinua varten kaikki vinkit ja tiedot veroasioista vuonna 2023. Näiden tietojen avulla vältyt mokilta ja saat esimerkiksi maksimaalisen hyödyn verovähennyksistä.

Verotuksellisesti kevytyrittäjyys tarkoittaa, että kevytyrittäjä on yksityishenkilö, joka saa palkkaa ja maksaa palkasta ennakonpidätyksen. Kevytyrittäjänä saatu tulo on veronalaista ansiotuloa, jota verotetaan progressiivisesti.

Kevytyrittäjänä tarvitset ainoastaan tavallisen tuloverokortin, eli saman, jonka pakollisena toimittaisit työnantajallesi. Meidän kautta kevytyrittäjän tulot ovat palkkaa, joten lähdeverokortti tai työkorvausta varten hankittu verokortti eivät kelpaa. Verokortin saat sähköisessä muodossa helposti OmaVerosta ja lataat sen helposti suoraan FREE.fi-laskutuspalveluun kirjautumalla sisään.

Pähkinänkuoressa kevytyrittäjää koskevat seuraavat veroasiat:

  • Tulovero eli ennakonpidätys (verokortista löytyvä veroprosentti)
  • ALV eli arvonlisävero 24 % (lisätään tavallisesti laskun hintaan)
  • Verovähennykset
  • FREE.fi-laskutuspalvelua käyttävänä kevytyrittäjänä pääset verotuksen kanssa varsin vähällä

Riittää, että:

  • Toimitat meille verokortin
  • Klikkaat laskuun tiedon siitä, sisältyykö arvonlisävero summaan vai ei
  • Verotustiedot, verojen tilittäminen verottajalle ja paperityö jäävät meidän huoleksemme. Vain verovähennysasiat jäävät itsellesi pohdittaviksi – kuten perinteisessä palkkatyössäkin

Mikäli et ole kerennyt tutustumaan vielä kevytyrittäjyyteen itsensä työllistämisen muotona, kurkkaa lisää tietoa! Kurkaa myös Verohallinnon yleiset vinkit verotukseen liittyvistä asioista täältä.

Mitä voin kevytyrittäjänä vähentää verotuksessa?

Kun työskentelet kevytyrittäjänä laskutuspalveluyrityksen kautta, saat vähentää verotuksessa työhön liittyviä kuluja. Kulut voivat liittyä esimerkiksi matkoihin tai työvälineisiin. FREE.fi kevytyrittäjän tulolaskuri on hyvä työkalu myös veroasioiden kanssa. Tulolaskurin avulla näet, kuinka paljon laskuttamastasi summasta jää käteen verojen ja laskutuspalvelun palvelumaksun jälkeen.

Kevytyrittäjän verovähennykset eivät liity yritysverotukseen samaan tapaan kuin vaikkapa toiminimiyrittäjän, vaan ovat osa hänen omaa verotustaan. Jos yhteenlasketut tulonhankkimiskulut jäävät alle 750 euroon, voit jättää ne kirjaamatta. Verottaja kirjaa jokaiselle automaattisesti 750 eurolla tulonhankkimisvähennystä, eikä tätä osuutta tarvitse erikseen selvittää.

Kevytyrittäjän verotus ja verovähennysten muistilista [2023]

Seuraavaksi käymme läpi kohta kohdalta kevytyrittäjän verovähennykset 2023, joita kevytyrittäjä voi henkilökohtaisessa verotuksessa vähentää. Kevytyrittäjän vähennykset vähennetään tulonhankkimiskuluina ja matkakuluina.

Matkakulut

Jos käytät ajoneuvoa työssäsi, pidä ajoistasi ajopäiväkirjaa, jotta voit osoittaa, kuinka paljon ajokilometrejä vuodessa liittyy kevytyrittäjän työhön ja kuinka monta yksityisajoihin. Huomaa, että jos olet saanut laskutuspalveluyritykseltä verovapaita matkakustannusten korvauksia, et voi tehdä samasta matkasta vähennystä.

Saat vähentää tulonhankkimiskuluina vain kevytyrittäjän työhön liittyvät työmatkakulut, kuten matkat asiakkaasi luo. Muista säilyttää kaikki kuitit myös muista työhön liittyvistä kuluista, esimerkiksi puhelinkuluista. Älä liitä kuitteja ja tositteita veroilmoitukseesi, vaan säilytä ne itselläsi.

Vähennyksen suuruus riippuu käyttämästäsi ajoneuvosta: jos käytät omaa autoasi, vähennys on 0,30 euroa/kilometri, polkupyörää käyttäessäsi vähennys on 98 euroa vuodessa, moottoripyörällä ajellessasi vähennys on 0,17 euroa/kilometri ja mopoillessasi vähennys on 0,10 euroa/kilometri. Tiedot perustuvat Vero.fi -sivuilla olleeseen tietoon päivämäärällä 15.3.2023.

Ilmoita palkkaan liittyvät matkakulut OmaVeron kohdassa Matkakulut – Muu kuin asunnon ja työpaikan välinen matka – Tilapäiset työmatkat ja erityisalan matkat. Muista, että ruokalähettiajojen kuluja ei vähennetä kohdassa Asunnon ja työpaikan väliset matkat.

Työvälineet ja muut työhön liittyvät hankinnat

Kevytyrittäjänä saat vähentää työvälineitä ja muita työhön liittyviä hankintoja, kuten tietokone, näyttö ja näppäimistö. Lisäksi työvälineisiin lasketaan ammattikirjallisuus, paperit, kirjekuoret, kynät ja mapit. Jos teet etätöitä, voit vähentää kuluja työvälinehankinnoista, kuten tietokoneen näytöstä tai näppäimistöstä. Työvälineiden tulee olla pääasiassa työkäytössä.

YEL-maksut

Jos olet YEL-velvollinen, voit vähentää kevytyrittäjän henkilökohtaisessa verotuksessa myös YEL-maksut. YEL eli yrittäjän eläkevakuutuksen velvollisuus täyttyy, kun työtulosi ylittävät 8 261,71 € vuodessa tai olet toiminut yli 4 kk täysipäiväisesti kevytyrittäjänä (2022). Lue kevytyrittäjän YEL-velvollisuudesta.

Työhuonevähennys

Jos työskentelet kotoa, voit hakea työhuonevähennystä. Myös työhuoneen kalusteista voit hakea työhuonevähennystä, mikäli olet hankkinut ne työtä varten. Mikäli olet tehnyt kokopäiväisesti etätöitä yli puolet vuoden kaikista työpäivistä, kaavamaisen työhuonevähennyksen suuruus on 920 euroa. Jos teet säännöllisesti alle puolet vuoden työpäivistä etätöitä, kaavamaisen työhuonevähennyksen suuruus on 460 euroa. Lisäksi voit vähentää kuluja nettiyhteydestä. Jos nettiyhteys on pääasiassa työkäytössä, kulut voi vähentää kokonaan. Osittain työkäytössä olevasta nettiyhteydestä voi vähentää puolet kuluista.

Maskit

Voit vähentää verotuksessa tulonhankkimiskuluina ne kustannukset, jotka liittyvät maskin hankintaan työskennellessäsi, mikäli toimeksiantajasi ei tarjoa maskia. Tiedot perustuvat Vero.fi -sivuilla olleeseen tietoon päivämäärällä 15.3.2023.

Mihin vähennysoikeuteni perustuu?

Kevytyrittäjän vähennysoikeus perustuu Verohallinnon antamaan ohjeeseen (VH/288/00.01.00/2021), joka määrittelee, että verovelvollinen voi vähentää palkkatulostaan palkkatulon hankkimisesta tai säilyttämisestä johtuneet menot siltä osin kuin niiden yhteismäärä ylittää tulonhankkimisvähennyksen määrän (750 euroa) TVL 95 §:n 1 momentin 4 kohdan mukaisesti. Laskutuspalveluyrityksen työn suorittajalta peritty palkkio on vähennyskelpoinen tulonhankkimismeno työn suorittajan verotuksessa ja työn suorittaja voi vaatia menon vähentämistä omalla veroilmoituksellaan.

Kevytyrittäjä ja arvonlisävero

Kun tulosi kevytyrittäjänä on palkkaa ja olet meidän kevytyrittäjäpalvelumme asiakas, ei sinun tarvitse liittyä arvonlisäverovelvollisten rekisteriin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettetkö arvonlisäveron kanssa päätyisi ohimennen tekemisiin. ALV lisätään yleensä laskun summaan ja asiakkaasi maksaa sen. Kevytyrittäjä sopii itse asiakkaan kanssa, sisältääkö sovittu laskutussumma ALV:n vai lisätäänkö arvonlisävero summaan. Jälkimmäinen käytäntö on tavallisin.

Kevytyrittäjyyden tulorajaan ei liity lainkaan työkorvauksiin liittyvän arvonlisäveron raja, joka on 15 000 euroa vuodessa. Tämä seikka koskee ainoastaan toiminimiyrittäjiä ja Y-tunnukset perustamista. Kevytyrittäjänä sinun tulee ainoastaan kiinnittää huomiota YEL-vakuutuksen kevytyrittäjyyden tulorajaan, josta löydät lisää tietoa alempana.

Toiminimen verotus ja verovähennykset kuntoon

Onko toiminimiyrittäjyys ja toiminimen verotus sinulle ajankohtainen asia?
Tiesitkö, että toiminimen verotus perustuu toiminimen tulojen ja menojen vähentämiseen, jonka jälkeen yritystulo verotetaan ansio- ja pääomatulona.

Toiminimen verovähennykset ovat myös tärkeä osa yritystoimintaa, sillä ne pienentävät verotettavaa summaa ja siten maksettavien verojen määrää. Verovähennykset koskevat todellisia kuluja, kuten auto- ja matkakuluja, koulutusmenoja, työhuonevähennystä ja korkomenoja. Yrittäjän tulee säilyttää kaikki liiketoimintaan liittyvät kuitit ja tositteet kirjanpidon tueksi.

Tutustu tarkemmin toiminimiyrittäjän verotukseen!

Olemme tässä artikkelissa käyneet läpi kevytyrittäjän verotukseen ja verovähennyksiin liittyviä asioita. Huomaathan, että jokaisen kevytyrittäjän verot ja vähennykset ovat aina yksilöllisiä. Me autamme parhaamme mukaan verotukseen liittyvissä asioissa mutta kevytyrittäjä on itse aina vastuussa omista veroasioistaan. Huomaathan, että verottaja tekee aina verotuspäätökset, eikä FREE.fi voi vaikuttaa niihin.

Verohallinnon sivuilta löydät aina ajankohtaisimmat tiedot verotukseen liittyvistä vähennyksistä ja mahdollisista omavastuurajoista. Mikäli sinulla herää kysyttävää omaan verotukseesi liittyen, kysy tarvittaessa lisätietoja suoraan verottajalta.


Vieläkö jokin kevytyrittäjäksi ryhtymisessä askarruttaa?
Muistathan, että voit aina kysyä meiltä!  Autamme sinua parhaamme mukaan.

FREE.fi Whatsapp