Kevytyrittäjä verotus

Kevytyrittäjän verotus on suhteellisen simppeli juttu. Veroja täytyy toki kevytyrittäjänkin maksaa, mutta byrokratian hoitaa laskutuspalvelu. 

Kevytyrittäjää koskevat nämä veroasiat:

  • Tulovero eli ennakonpidätys (verokortista löytyvä veroprosentti)
  • ALV eli arvonlisävero 24 % (lisätään tavallisesti laskun hintaan)
  • Verovähennykset.

FREE.fi-laskutuspalvelua käyttävänä kevytyrittäjänä pääset verotuksen kanssa varsin vähällä. Riittää, että:

  • Toimitat meille verokortin
  • Klikkaat laskuun tiedon siitä, sisältyykö arvonlisävero summaan vai ei.

Verotustiedot, laskeminen, verojen tilittäminen verottajalle ja paperityö jäävät meidän huoleksemme. Vain verovähennysasiat jäävät itsellesi pohdittaviksi – kuten perinteissä palkkatyössäkin.

Kevytyrittäjän tulolaskurilla voit testata, mitä laskuttamastasi summasta jää käteen, kun siitä on vähennetty verot ja muut maksut.

Kevytyrittäjän verokortti

Jos olet kevytyrittäjä eli laskutat ilman oman yrityksen perustamista ja Y-tunnusta, tarvitset vain tavallisen tuloverokortin – juuri sen saman, jonka palkollisena toimittaisit työnantajallesi. (Meillä kevytyrittäjän tulot ovat palkkaa, joten lähdeverokortti tai työkorvausta varten hankittu verokortti eivät valitettavasti kelpaa.)

Verokortin saat sähköisessä muodossa helposti OmaVerosta. Lataat sen näppärästi suoraan FREE.fi-kevytyrittäjäpalveluun.

Muistathan toimittaa verokortin meille ajoissa! Laskuttaminen ei onnistu ilman verokorttia.

Jos toimit kevytyrittäjänä palkkatyön ohessa, on verokortin tulorajoja hyvä seurailla ajoittain. Tilaa uusi verokortti ajoissa, mikäli tienestit kasvavat ja näyttää siltä, että tulorajat ylittyvät.

Onko kevytyrittäjän tulo palkkaa?

FREE.fi:n kevytyrittäjäasiakkaana tulosi on palkkaa. 

Muiden laskutuspalveluiden käytännöissä on kuitenkin jonkin verran vaihtelua: Kun vertailet palveluita, selvitä, maksavatko ne tulosi palkkana vai työkorvauksena. Tämä vaikuttaa myös verokorttiisi.

Kevytyrittäjä ja ennakkovero

Laskutuspalvelua käyttävänä kevytyrittäjänä ei tarvitse maksaa ennakkoveroa. Ennakkoverosta tulee ajankohtainen juttu vasta, mikäli ryhdyt toiminimiyrittäjäksi ja hankit Y-tunnuksen.

Kevytyrittäjä ja ALV – pitääkö maksaa? 

Kun tulosi kevytyrittäjänä on palkkaa (eli olet esimerkiksi meidän FREE.fi kevytyrittäjäpalvelumme asiakas), et ole ALV-velvollinen. 

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettetkö arvonlisäveron kanssa päätyisi ohimennen tekemisiin: ALV lisätään yleensä laskun summaan ja asiakkaasi maksaa sen. 

Sovitte siis asiakkaasi kanssa, sisältääkö sovittu laskutussumma ALV:n vai lisätäänkö arvonlisävero summaan. Jälkimmäinen käytäntö on tavallisin.

Tulot voivat olla myös luonteeltaan työkorvauksia. Silloin niiden määrää pitää seurata; kun se ylittää 15 000 €, yrittäjästä tulee arvonlisäverovelvollinen. FREE.fi-kevytyrittäjänä tätä rajaa ei tarvitse seurata, sillä meillä tulosi on palkkaa. 

Et siis ole FREE.fi-kevytyrittäjänä ALV-velvollinen, vaikka tienaisit yli 15 000 €

Kevytyrittäjän verovähennykset

Kevytyrittäjän verovähennykset vertautuvat palkansaajan verovähennyksiin. Vähennyksiä haetaan kirjaamalla tulonhankkimismenot henkilökohtaiseen veroilmoitukseen. Vähennysten seurauksena voi olla esimerkiksi mätkyiltä välttyminen tai veronpalautus.

Monelle aihe on ajankohtainen vasta veroilmoitusta täytettäessä, vaikka vähennyksillä voisi usein myös vaikuttaa verokortin veroprosenttiin etukäteen.

Henkilökohtaisessa verotuksessa kevytyrittäjä voi vähentää esim:

  • Työvälineet, kuten työtä varten hankkimasi tietokone,  hiiri, näppis jne. (Ehkä kuitenkin arvasitkin, etteivät pelikonsolit tai koristeelliset LED-valot tavallisesti kuulu korvattaviin?)
  • YEL-maksut (jos olet YEL-velvollinen)
  • Laskutuspalvelun palvelumaksut, eli esimerkiksi FREE.fi:n laskuista ottama palvelumaksuprosentti.
  • Matkakulut matkakuluvähennyksinä
  • Työhuonevähennyksen, jos teet työtä kotoa käsin yli 50 % ajasta.

Yksityishenkilön verovähennysten yksityiskohdat ja ilmoituskäytännöt kannattaa varmistaa vielä verottajan sivuilta, kun teet ilmoitusta tai haet muutosta verokorttiin.


Vieläkö jokin kevytyrittäjäksi ryhtymisessä askarruttaa?
Muistathan, että voit aina kysyä meiltä!  Autamme sinua parhaamme mukaan.

AVAA TILI

Kokeilemalla asiat selviää. Rekisteröityminen kevytyrittäjyyspalveluumme on ilmaista eikä se sido sinua mihinkään.

BaronaFenniaVarmaLuotettava kumppaniVastuullinen toimijaBravedo
FREE.fi Whatsapp